The Malaysia Post

Piala AFF: Ia menang atau gagal untuk Malaysia

Ketua jurulatih kebangsaan Tan Cheng Hoe telah memberi amaran kepada anak buahnya supaya berhati-hati dengan tugas sukar yang menanti mereka kerana Indonesia, yang hanya memerlukan keputusan seri untuk diharungi, dijangka menggunakan taktik bertahan seperti yang mereka gunakan ketika seri 0-0. bersama juara bertahan Vietnam semalam.

Jurulatih itu turut menggesa anak buahnya supaya percaya antara satu sama lain, selain berfikiran positif supaya dapat mengatasi skuad Garuda dalam pertembungan mesti menang di Stadium Nasional Singapura.

“Apa yang penting kita mesti turun padang dengan sikap yang betul dan persediaan terbaik kerana mereka (Indonesia) hanya perlukan keputusan seri menentang kita,” katanya pada sidang media maya hari ini.

Beliau turut menasihatkan anak buahnya supaya cepat menyesuaikan diri dengan situasi semasa perlawanan, terutama dari aspek taktikal, kerana pemain Garuda “juga mampu melancarkan serangan balas pantas”, dilihat daripada cara mereka memenangi dua perlawanan pertama Kumpulan B. perlawanan — menewaskan Kemboja 4-2 dan membelasah Laos 5-1.

Walaupun Indonesia kelihatan lebih unggul, dari segi memiliki pemain muda yang bermotivasi tinggi dan pantas, Cheng Hoe menggesa anak buahnya supaya berfikiran positif dan bekerja keras untuk menghalang mereka.

Jurulatih berusia 53 tahun itu juga mendedahkan bahawa dia telah bertemu dengan kelab Denmark Midtjylland FC Dion Cools, yang baru tiba di Singapura pagi ini, sambil menambah bahawa bek tengah itu bermotivasi tinggi untuk membantu Malaysia menentang Indonesia.

Mengenai perkembangan terkini Muhammad Akhyar Abdul Rashid yang disahkan positif Covid-19 baru-baru ini, Cheng Hoe berkata beliau menjangkakan pemain sayap itu menamatkan kuarantinnya esok dan menyertai semula sesi latihan petang.

Jurulatih itu bagaimanapun tidak begitu optimistik dengan kehadiran Junior Eldstal, yang telah diketepikan kerana kecederaan, kerana dia memerlukan tiga hari lagi untuk pulih.

Cheng Hoe turut mengesahkan kapten Mohamad Aidil Zafuan Abd Razak dan rakan pertahanan tengahnya Shahrul Mohd Saad akan terkeluar daripada pertembungan Ahad ini kerana kecederaan, sambil menambah dia akan memantau perkembangan mereka sekiranya Malaysia layak ke final.

Sementara itu, Cheng Hoe berkata bahawa Muhammad Safawi Rasid berada dalam keadaan terbaik dari segi mental walaupun tindakan penyokong Indonesia, yang telah mula “menyerang” dan “mengutuk” beliau di Instagram menjelang pertembungan penting itu.

Baca Lagi | Piala AFF: Ia menang atau gagal untuk Malaysia

Indonesia mendahului Kumpulan B menerusi perbezaan gol, setelah mengumpul tujuh mata setakat ini, sama seperti Vietnam di tangga kedua selepas tiga perlawanan. Malaysia di tangga ketiga dengan enam mata manakala Kemboja tiga mata manakala Laos masih belum mendapat satu mata.

Perlawanan Malaysia-Indonesia akan diadakan pada 8.30 malam manakala Vietnam akan menentang Kemboja dari Stadium Bishan pada masa yang sama.

Read Previous

Menubuhkan tumpuan sayap Srikandi Muda perhimpunan Bersatu

Read Next

1,866 pusat mengundi akan dibuka esok di Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.