The Malaysia Post

PKR akan bertanding 47 kerusi dalam pilihan raya Sarawak

PKR akan meletakkan 47 calon pada pilihan raya Sarawak akan datang, kata setiausaha kerajaan parti pembangkang Joshua Jabeng hari ini.

Beliau mendedahkan bahawa bilangan kerusi telah diputuskan berdasarkan rundingan dengan rakan gabungan Pakatan Harapan (PH), DAP dan Parti Amanah Negara.

“Kami akan bertanding di 47 kerusi berdasarkan perjanjian dengan rakan Pakatan Harapan kami DAP dan Amanah,” kata Jabeng ketika ditanya.

Jabeng berkata beliau akan bertanding di Kakus manakala pemangku Pengerusi PKR Sarawak Abang Zulkifli Abang Engkeh akan bertanding di Beting Maro.

Beliau menambah bahawa ketua penerangan PKR Sarawak Abun Sui Anyit akan bertanding di Murum dan setiausaha Wanita PKR negeri Cherishe Ng akan bertanding di Batu Lintang, yang dimenangi oleh See Chee How atas tiket parti itu pada pilihan raya negeri 2016.

Jabeng berkata bapa Cherishe dan bekas ADUN Padungan Dominique Ng Kim Ho juga tidak akan bertanding kali ini.

Jabeng juga berkata beliau tidak melihat sebarang surat peletakan jawatan daripada Ketua Wanita PKR Sarawak Agnes Padan yang dikatakan telah keluar parti sebagai protes terhadap pemilihan calon untuk bertanding di Ba’Kelalan.

Menggunakan pasukan bola sepak sebagai analogi, Jabeng berkata setiap pemain diharap mengikut arahan kapten.

“Jika anda seorang pemain sayap, anda tidak boleh memainkan peranan sebagai penjaga gol pada masa yang sama,” katanya sambil menambah setiap pemain mempunyai peranan berbeza untuk dimainkan.

Beliau menambah Padan secara automatik akan dipecat daripada parti jika bertanding sebagai calon bebas di Ba’Kelalan.

Beliau berkata PKR negeri hampir memuktamadkan senarai calon untuk pilihan raya negeri, sambil menambah hanya calon untuk dua kerusi belum dinamakan.

Beliau berkata PKR, DAP dan Amanah mencapai kata sepakat mengenai kerusi Sarawak suatu ketika dahulu, sekali gus mengelak pertembungan yang berlaku pada Pilihan Raya 2016 berulang.

Pada pilihan raya negeri lalu, PKR dan DAP bertembung di Simanggang, Mambong, Ngemah,

Murum, Mulu dan Batu Kitang, yang kesemuanya dimenangi oleh Barisan Nasional negeri ketika itu.

Jabeng berkata kebanyakan kerusi yang diperuntukkan kepada PKR negeri adalah di kawasan luar bandar terutama kerusi Dayak.

“Kami lebih dikenali di kawasan luar bandar berbanding DAP,” katanya sambil menambah DAP dikenali di kawasan bandar dan separa bandar.

Dewan Undangan Negeri Sarawak mempunyai 82 kerusi keseluruhannya, yang terbesar di negara ini.

Empat parti komponen yang kini di bawah pimpinan Gabungan Parti Sarawak — Parti Pesaka Bumiputera Bersatu, Parti Rakyat Sarawak, Parti Rakyat Bersatu Sarawak dan Parti Demokratik Progresif — menyapu bersih 72 kerusi pada pilihan raya negeri lalu sebelum mereka menarik diri daripada gabungan Barisan Nasional berikutan pemilihan umum 2018. pilihanraya.

Baca Lagi | PKR akan bertanding 47 kerusi dalam pilihan raya Sarawak

Perhimpunan itu dibubarkan pada 3 November, dan pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari.

Suruhanjaya Pilihan Raya akan bermesyuarat pada 24 November untuk memutuskan tarikh pengundian Sarawak.

Read Previous

Perikatan lancar ‘Ikrar untuk Melaka’

Read Next

Sifar peluang PKR Sarawak menang dalam pilihan raya negeri, kata PBB

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.