Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Perikatan lancar ‘Ikrar untuk Melaka’

Muhyiddin Yassin

Perikatan Nasional (PN) melancarkan manifesto ‘Ikrar PN untuk Melaka’ dengan moto ‘Melaka Bangkit Gemilang’ dengan enam tonggak utama, 11 strategi dan 74 inisiatif, untuk pilihan raya negeri Melaka 20 November ini.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin melancarkan manifesto itu dengan berjanji akan membawa perubahan besar kepada pentadbiran Melaka, memfokuskan kepada integriti dan ketelusan.

“Saya amat yakin gabungan calon PN yang bertanding kali ini mampu memenuhi aspirasi rakyat Melaka khususnya mereka yang ingin melihat Melaka bangkit sebagai sebuah negeri yang gemilang,” katanya semasa pelancaran di sini hari ini.

PN akan bertanding di semua 28 kerusi DUN, dengan Bersatu meletakkan 15 calon, PAS lapan dan Gerakan lima.

Muhyiddin, yang juga presiden Bersatu, berkata enam tunjang itu ialah ekonomi yang kukuh, keprihatinan terhadap rakyat, industri pelancongan yang teguh, kelestarian alam sekitar, kecekapan infrastruktur, serta pentadbiran yang kukuh dan jujur.

Muhyiddin berkata selaras dengan tonggak pertama ekonomi yang kukuh, PN akan memastikan ekonomi Melaka dibangunkan dengan baik dan secara mampan, memberi tumpuan kepada industri strategik dan berimpak tinggi dengan penekanan kepada pendigitalan dan pembangunan industri mikro, kecil dan sederhana .

“Melalui pendekatan ini, lebih banyak peluang perniagaan akan diwujudkan, dan perniagaan akan memperoleh lebih banyak hasil, yang boleh bermakna pulangan yang lebih baik untuk negeri, dari segi pembangunan pesat yang akan memberi manfaat kepada semua orang,” katanya.

Ahli Perikatan Nasional Srikandi membaca buku manifesto Perikatan Nasional semasa pelancaran di Hotel dan Resort Glenmarie 14 November 2021. ― Gambar oleh Hari Anggara

Ahli Perikatan Nasional Srikandi membaca buku manifesto Perikatan Nasional semasa pelancaran di Hotel dan Resort Glenmarie 14 November 2021. ― Gambar oleh Hari Anggara

PN juga akan memastikan aspek kesihatan fizikal dan mental, kemudahan perumahan dan rekreasi, meningkatkan prestasi pendidikan rendah dan menengah serta meletakkan Melaka dalam tiga negeri teratas dari segi keputusan peperiksaan awam di negara ini sebagai sebahagian daripada tonggak kedua keprihatinan rakyatnya. .

“PN juga akan memberi penekanan kepada pengurusan sekolah tahfiz khususnya yang berdaftar di bawah Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dengan bantuan penyelenggaraan, bantuan one-off RM200 kepada guru tahfiz dan sekolah agama serta tadika di bawah seliaan JAIM,” katanya. berkata.

Bagi memastikan industri pelancongan yang mantap, tonggak ketiga ikrar itu, bekas perdana menteri berkata PN ingin menawarkan program berimpak tinggi yang inovatif, termasuk tempat letak kereta bertingkat di kawasan pelancongan, selaras dengan sistem park-and-ride. , untuk kelancaran aliran trafik, terutamanya pada waktu puncak dan musim cuti.

Baca Lagi | Perikatan lancar ‘Ikrar untuk Melaka’

Tambahnya, PN juga akan mempergiatkan usaha pemulihan industri pelancongan, termasuk pelancongan perubatan antarabangsa untuk menjadikan Melaka sebagai destinasi pelancongan kesihatan pilihan dan pelabuhan persinggahan bagi kapal persiaran di sepanjang Selat Melaka serta pusat Mesyuarat, Insentif. , Persidangan dan Pameran (MICE).

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini