Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Aspirasi mengintai 20 atau lebih kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak

Parti Aspirasi Rakyat Sarawak

Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) menyasar untuk bertanding di 20 atau lebih kerusi pada Pilihan Raya Negeri ke-12 akan datang, kata timbalan pengerusinya Simon Tiong.

Sehubungan itu, beliau berharap parti itu dapat membuat satu kejayaan untuk memenangi beberapa kerusi bagi membawa aspirasi rakyat ke Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Pada ketika ini, kami sedang melihat (bertanding) kira-kira 20 kerusi pada pilihan raya negeri akan datang kerana kami masih belum mengumumkan beberapa kerusi Bidayuh lain, yang penting kepada kami terutama bagi masyarakat Bidayuh.

“Itu sahaja yang boleh saya katakan buat masa ini,” kata Tiong ketika dihubungi hari ini.

Ahli perniagaan berusia 53 tahun itu mengingatkan bahawa majoriti kerusi yang diumumkan sebelum ini yang akan ditandingi parti adalah di kawasan bandar.

The Borneo Post melaporkan pada 22 Dis 2020 bahawa parti itu bercadang untuk bertanding di sekurang-kurangnya enam kerusi di wilayah tengah semasa pilihan raya negeri akan datang.

Presiden Aspirasi Lina Soo berkata kawasan pilihan raya itu ialah Nangka, Pelawan, Bukit Assek, dan Dudong di Bahagian Sibu serta Repok dan Meradong di Bahagian Sarikei.

Tiong, yang sebelum ini diumumkan bertanding di Pelawan, berkata sejak itu dia telah memberi laluan kepada orang lain untuk bertanding di sana.

“Presiden saya telah mengumumkan saya untuk (diberhentikan) di Pelawan (sebelum ini), saya tahu itu. Memandangkan, kami mempunyai ‘nasionalis’ baharu untuk masuk ke dalam kumpulan kami dan mereka mempunyai hati untuk Sarawak jadi saya biarkan mereka mengambil Pelawan. Saya akan pergi ke tempat lain,” dedahnya.

Ditekan lebih lanjut mengenai tempat beliau akan bertanding, Tiong berkata jika diberi peluang, beliau ingin bertanding di kerusi Satok menentang Ketua Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

“Itu adalah pilihan pertama saya – ia akan di Satok atau kembali ke (berdiri) Nangka. Ia hanya mimpi, dan saya tidak tahu sama ada ia akan menjadi kenyataan (atau tidak),” tambah Tiong.

Tambahnya, beliau memaklumkan bahawa Aspirasi telah membentuk pakatan politik dikenali sebagai Gasak dengan kumpulan politik tempatan iaitu Parti Pekerja Sarawak (SWP), Parti Bansa Dayak Sarawak Baru (PBDSB), Sarawak for Sarawakians (S4S), Sarawak Liberation Movement (SLM). ) dan Perikatan Kemerdekaan Sarawak (SIA).

“Kami akan berdiri di atas platform yang sama dan tidak akan bertembung (antara satu sama lain),” katanya.

Ditanya sama ada perikatan itu akan bertanding di bawah logo biasa, beliau menjawab secara negatif.

“Tidak, kami akan bertanding di bawah logo (parti) kami sendiri,” katanya.

Mengenai perkara lain, beliau mengimbau apabila parti itu membangkitkan isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) atas platform politik, mereka telah digelar sebagai ‘gila politik’, kerana ia bukan isu yang menarik semasa pilihan raya negeri 2016 ketika itu.

Bagaimanapun, beliau berkata menjelang pilihan raya negeri akan datang, semua orang termasuk parti politik kini bercakap tentang MA63 dan identiti sebenar Sarawak.

Baca Lagi | Aspirasi mengintai 20 atau lebih kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak

“Kami berharap dapat memenangi beberapa (kerusi) terutamanya beberapa kerusi bandar supaya kami dapat meneruskan lebih jauh mengenai MA63 ini dan identiti sebenar Sarawak.”

Bagi tujuan ini, Tiong menegaskan bahawa Aspirasi akan memberi tumpuan kepada misi parti untuk memperjuangkan referendum kemerdekaan untuk Sarawak.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini