The Malaysia Post

Sifar peluang PKR Sarawak menang dalam pilihan raya negeri, kata PBB

Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah percaya Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak tidak akan dapat memenangi sebarang kerusi pada pilihan raya negeri akan datang.

Beliau berkata prospek PKR untuk mendapatkan kerusi sebenarnya sangat suram.

“Saya tidak memberi peluang kepada PKR dalam pilihan raya negeri akan datang ini. Berdasarkan pemerhatian saya sendiri, saya rasa mereka akan memenangi kerusi sifar. Saya mungkin terdengar sombong tetapi melihat kepada kepimpinan PKR Sarawak sekarang, saya rasa mereka tidak akan dapat satu kerusi pun,” katanya.

Setiausaha PKR Sarawak Joshua Jabeng dilaporkan berkata parti itu akan meletakkan 47 calon untuk pilihan raya negeri akan datang selepas rundingan diadakan dengan rakan Pakatan Harapan (PH) – Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Amanah Negara.

PKR Sarawak mengalami krisis kepimpinan selepas pengerusi mereka ketika itu dan Ahli Parlimen Selangau, Baru Bian, bersama Ahli Parlimen Puncak Borneo Willie Mongin dan Ahli Parlimen Saratok Ali Biju meninggalkan parti itu, berikutan krisis politik yang digelar sebagai ‘Langkah Sheraton’ yang menggulingkan kerajaan persekutuan PH.

Mengenai sama ada Parti Sarawak Bersatu (PSB) akan memberi ancaman kepada GPS pada pilihan raya negeri, Abdul Karim berkata Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen dan sesiapa sahaja boleh bertanding dalam pilihan raya itu.

“Kami menghormati PKR, PSB dan semua tetapi kami telah melalui banyak pilihan raya. Selalu ada parti politik yang mengumumkan hasrat mereka untuk bertanding di kira-kira 40 malah kesemua 82 kerusi tetapi pada akhirnya, mereka hanya boleh memenangi satu atau dua kerusi.”

PSB mempunyai dua wakil penyandang yang meninggalkan PKR selepas ‘Sheraton Move’ iaitu Baru Bian (Ba Kelalan) dan See Chee How (Batu Lintang).

Abdul Karim berkata beliau secara peribadi melihat PSB sebagai kumpulan serpihan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), dan ‘tempat perlindungan’ bagi penentang parti politik lain, termasuk PBB, PKR dan Parti Rakyat Sarawak (PRS).

“Burung-burung yang mempunyai ciri berduyun-duyun. Apabila mereka mempunyai masalah dengan parti sendiri, mereka berkumpul bersama (dengan menyertai PSB, tetapi berbeza ideologi,” katanya pada sidang media selepas melancarkan ‘Sarawak 360 Experience’ di Mahkamah Lama Kuching semalam.

Baca Lagi | Sifar peluang PKR Sarawak menang dalam pilihan raya negeri, kata PBB

Beliau berkata seorang ahli PSB gigih memperjuangkan tanah hak adat anak negeri (NCR) tetapi kini nampaknya terlibat dengan pihak yang mengaitkan dirinya dengan tauke besar dengan masalah pembalakan.

Ekoran itu, Abdul Karim berkata beliau optimis penyandang GPS mampu meraih kemenangan besar pada pilihan raya negeri, dengan majoriti dua pertiga malah empat perlima dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Read Previous

PKR akan bertanding 47 kerusi dalam pilihan raya Sarawak

Read Next

Namewee mempertahankan sindiran China ‘Fragile’ apabila tontonan mencecah 30 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.