Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Namewee mempertahankan sindiran China ‘Fragile’ apabila tontonan mencecah 30 juta

Namewee

Namewee yang menulis lagu pop Mandarin viral yang menyindir nasionalis China berkata pada hari Isnin dia tidak menyesal disenaraihitamkan oleh Beijing kerana lagunya mencapai lebih 30 juta tontonan di YouTube.

Dikeluarkan bulan lepas, Fragile oleh penyanyi rap Malaysia Namewee, yang menampilkan penyanyi Australia Kimberley Chen, telah menjadi sensasi viral di seluruh Asia dan seterusnya walaupun telah disekat oleh penapis di tanah besar China.

Lagu itu menyamar sebagai lagu cinta sakarin tetapi dipenuhi dengan penggalian ke arah “merah jambu kecil” – istilah untuk tentera dalam talian pengulas nasionalis China – serta kerajaan autoritarian Beijing.

“Saya tidak pernah mengehadkan diri saya atau mengenakan penapisan sendiri,” kata Namewee kepada pemberita di Taipei sambil dia dan Chen menghirup champagne untuk membakar 30 juta tontonan trek mereka.

“Bagi saya, ciptaan yang baik harus datang dari hati, harus ikhlas,” tambahnya.

Penyanyi, bintang filem dan selebriti yang berbahasa Mandarin jarang menimbulkan kontroversi apabila melibatkan China memandangkan rekod panjang Beijing dalam menghukum mereka yang dianggap kritikal terhadap pemerintahannya.

Perkataan yang salah dituturkan dengan cepat boleh menyebabkan artis dibekukan daripada pasaran berbahasa Mandarin terbesar di dunia dan kerjayanya hancur.

Tetapi kesediaan Namewee dan Chen untuk mengambil subjek tabu telah menarik perhatian apabila China semakin tegas di pentas dunia di bawah Presiden Xi Jinping.

“Liriknya bijak kerana ia berbunyi seperti lagu cinta (hilang teruk), tetapi dalam setiap baris terdapat rujukan sama ada ‘perasaan’ rapuh kerajaan China atau riffing pada retorik Parti Komunis China,” DJ Hatfield, seorang profesor of Musicology di National Taiwan University, memberitahu AFP.

‘Saya tidak rasa dilarang’

Sejak empat minggu lalu, Fragile telah menjadi video YouTube yang paling popular di Taiwan, Hong Kong, Singapura dan Malaysia serta membuat gelombang yang lebih kecil dalam kalangan peminat diaspora China di tempat seperti Australia, Kanada dan Amerika Syarikat.

Dalam masa beberapa hari selepas lagu itu dikeluarkan, akaun media sosial China Namewee dan Chen telah dikeluarkan dan muzik mereka ditapis manakala media kerajaan menuduh pasangan itu menghina negara.

China kerap mengalih keluar lagu yang dianggap tidak betul dari segi politik daripada perkhidmatan penstriman muzik domestik.

Pada bulan Ogos, kementerian kebudayaan China berkata ia akan mewujudkan senarai hitam lagu-lagu yang dilarang dengan “kandungan haram”, seperti membahayakan keselamatan negara.

Namwee dan Chen kedua-duanya kini berpangkalan di Taiwan yang demokratik dan telah menolak penyenaraian hitam mereka.

“Apabila anda mengatakan saya diharamkan, saya tidak berasa begitu,” kata Namewee pada hari Isnin. “Saya rasa orang yang tidak boleh mendengar lagu ini diharamkan.”

Rapper berusia 38 tahun itu berulang kali menjadi pusat kontroversi di Malaysia yang majoritinya beragama Islam.

Pada 2016, dia telah ditahan selama beberapa hari kerana didakwa menghina Islam berhubung video yang sebahagiannya dirakam di dalam masjid.

Dia ditangkap sekali lagi dua tahun kemudian kerana didakwa menghina Islam dengan video Tahun Baru Imlek yang memaparkan penari memakai topeng anjing dan melakukan gerakan tidak senonoh.

Baca Lagi | Namewee mempertahankan sindiran China ‘Fragile’ apabila tontonan mencecah 30 juta

Chen, 27, dibesarkan di Australia tetapi berpindah ke Taiwan pada 2009 untuk meneruskan kerjaya pop.

Selepas akaun media sosial Cinanya ditarik balik, dia membalas dengan menyanyikan lirik yang diubah daripada korus Fragile meraikan bahawa dia masih mempunyai akses kepada Facebook dan Instagram, yang — seperti YouTube — diharamkan di China.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini