The Malaysia Post

Pengundi Batu Lintang percaya tiada calon yang digemari, menyebabkan perlumbaan terbuka luas

Kawasan Batu Lintang mungkin kelihatan kecil di atas kertas, tetapi ia sebenarnya antara kerusi paling hangat dipertandingkan dalam pilihan raya Sarawak, dengan hampir 30,000 pengundi akan memilih ADUN mereka esok.

Petempatan bandar juga pelbagai dengan perumahan kos rendah, kediaman kelas pertengahan serta beberapa kawasan setinggan dengan campuran kecil Iban, Bidayuh, Melayu, dan juga sedikit penduduk India yang hidup harmoni dengan 80 peratus pengundi Cina. .

Walaupun kebanyakan kawasan berhampiran daerah Kuching dilihat selamat untuk parti penyandang, dinamik di Batu Lintang berbeza.

Penyandang See Chee How, yang memenangi kerusi itu pada 2011 dan 2016 atas tiket PKR, kini bersama parti Pembangkang Sarawak “baru” Parti Sarawak Bersatu (PSB) yang lantang menentang Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang berkuasa.

See akan menentang lawannya dari komponen GPS Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Sih Hua Tong — yang tewas dua kali sebelum ini apabila bertanding menentang See.

Bekas PKR parti See kini diwakili oleh graduan undang-undang berusia 24 tahun Cherishe Ng yang pasukannya diketuai bapanya, bekas rakan sepasukan See dan sebelum ini ADUN Padungan Dominique Ng.

Saingan lain ialah Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK), Voon Lee Shan yang bertanggungjawab menamatkan pemerintahan SUPP dan Barisan Nasional (BN) selama 15 tahun di Batu Kitang, apabila menang dengan tiket DAP pada 2006.

Menyusun pertarungan lima penjuru ialah calon Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) Alex Leong.

Walaupun usaha kempen setakat ini suam-suam kuku dengan Prosedur Operasi Standard (SOP) Covid-19 yang dikemukakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), secara berkesan mengharamkan kempen bersemuka dan ceramah politik, poster yang berselerak di kawasan itu mencadangkan sebaliknya.

“Batu Lintang sentiasa menjadi tempat pengundi bersuara. Kami mengundi seorang ahli politik Pembangkang pada 2006, sebelum angin perubahan merebak pada 2011,” kata Benjamin, seorang pemilik kedai berusia 60 tahun di Maong mengingatkan pilihan raya negeri 2011 apabila Pembangkang memenangi 15 kerusi.

Rakannya, yang hanya mahu dikenali sebagai Chee, bersetuju dengannya berkata pengundi akan melihat parti lebih daripada calon.

“PKR adalah parti Pembangkang yang telah bertanding di sini sejak 2011, saya rasa mereka mempunyai peluang jika parti dan calon bekerja keras,” tambah ahli perniagaan berusia 58 tahun itu.

Baca Lagi | Pengundi Batu Lintang percaya tiada calon yang digemari, menyebabkan perlumbaan terbuka luas

Walau bagaimanapun, sesetengah pengundi berpendapat bahawa See — yang merupakan antara muka yang lebih dikenali oleh pengundi — mungkin mempunyai peluang yang lebih baik.

Angie Soh dari Tabuan Jaya berkata sumbangan See selama 10 tahun lepas membolehkannya mempunyai hubungan yang lebih baik, terutamanya apabila calon kini tiada pilihan selain berceramah dalam talian, dan bukannya bersemuka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Miss World Malaysia antara mereka yang diuji positif untuk Covid

Read Next

Pemuda MCA menubuhkan pasukan petugas khas pada Undi18

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.