The Malaysia Post

Dakwaan politik wang mendorong kemenangan GPS pada pilihan raya Sarawak tidak berasas

Khabar angin mengenai politik wang menjadi punca kemenangan besar yang dicatatkan Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam pilihan raya negeri yang baru selesai adalah tidak berasas, tegas Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing.

Beliau seterusnya berkata tuduhan sedemikian menyebabkan kegelisahan yang tidak perlu di kalangan rakyat.

“Melainkan spekulasi tidak berasas ini berhenti, tindakan undang-undang mungkin diambil untuk menghentikan (menyebarkan) berita palsu dan salah faham selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Tiong, yang memenangi kerusi Dudong untuk GPS dalam pilihan raya hujung minggu lalu, menambah bahawa khabar angin ini kebanyakannya tertumpu kepada dakwaan politik wang, yang secara tidak adil dan tanpa bukti memperlekehkan kempen pilihan raya dan kakitangan parti.

Baca Lagi | Aspirasi mengintai 20 atau lebih kerusi dalam pilihan raya negeri Sarawak

“Ada yang mengatakan yang lain (pengundi) menerima wang, sedangkan mereka tidak.

“Adakah reputasi dan maruah seseorang patut dipertaruhkan dengan hanya RM100 atau RM1,000 – patut dipertaruhkan supaya mereka boleh dipersalahkan di kemudian hari?” dia berhujah.

Tiong, yang juga Ahli Parlimen Bintulu, mengalu-alukan pengundi untuk bertanya kepada rakyat Bintulu sama ada mereka telah dibayar untuk undi mereka dalam lima penggal parlimen yang lalu.

 “Saya percaya penduduk Bintulu hanya akan menampar muka mereka yang membuat dakwaan tidak bertanggungjawab itu dan menyebarkan berita palsu.”

Menurut Tiong, agensi undang-undang berkaitan telah pun menahan dan menyoal beberapa suspek berhubung penyebaran khabar angin tidak berasas mengenai pembelian undi.

Beliau berkata mereka ini harus bertanggungjawab di bawah undang-undang atas tindakan mereka, sambil menyeru semua orang untuk kekal rasional dan tidak termakan dalam menyebarkan dakwaan mengenai pembelian undi tanpa sebarang bukti untuk menyokong dakwaan tersebut.

“Harapan peribadi saya adalah agar rakyat menyokong dan mempercayai GPS kerana kita mampu memacu pembangunan tempatan dan meningkatkan taraf hidup rakyat.

“Melalui kerjasama antara kerajaan dan rakyat, kita boleh membetulkan kesilapan lalu dan melihat ke hadapan untuk mewujudkan Dudong yang lebih baik, Sibu yang lebih baik dan Sarawak yang lebih baik – langkah demi langkah,” katanya.

Beliau berkata dengan keputusan pilihan raya terakhir yang dikira, rakyat telah membuat pilihan mereka dan perselisihan antara parti kini mesti dihentikan. Beliau juga menyeru parti pembangkang untuk mengutamakan perkhidmatan kepada rakyat, dan bekerjasama ke arah pembangunan dan mencipta masa depan yang lebih baik.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Peng menafikan membuat dakwaan serangan seks tetapi WTA tidak yakin

Read Next

Bos Mydin berkata ratusan ribu ringgit kerugian di kedai Sri Muda yang musnah banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.