The Malaysia Post

GPS pilihan terbaik untuk pembangunan berterusan di Sarawak, kata bekas DCM

GPS

Credits: yimg

Bekas timbalan ketua menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu Numpang, menegaskan hanya Gabungan Parti Sarawak (GPS) boleh membawa Sarawak ke tahap pembangunan dan kemajuan tertinggi.

Beliau berkata GPS yang diketuai Ketua Menteri Tan Sri Abang Johari Openg telah menunjukkan keupayaan gabungan itu, dengan pelbagai perubahan drastik dilakukan untuk memacu pertumbuhan ekonomi negeri, termasuk di kawasan luar bandar yang turut menjadi keutamaan.

“Saya sudah 42 tahun berkecimpung dalam arena politik jadi saya tahu dan percaya GPS, walaupun baru berusia tiga setengah tahun, gabungan ini mampu memberikan yang terbaik untuk rakyat jika diberi mandat semula,” katanya kepada Bernama .

GPS yang terdiri daripada Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Parti Rakyat Sarawak (PRS), Parti Demokratik Progresif (PDP) dan Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP), buat pertama kali bergerak sendiri selepas keluar daripada gabungan Barisan Nasional (BN). pada Jun 2018, dan tidak lagi menggunakan simbol dacing (skala) dalam pilihan raya negeri.

Jabu berkata pencapaian cemerlang GPS tidak dapat dinafikan, yang ditunjukkan oleh pelbagai projek pembangunan termasuk pembinaan jambatan dan lebuh raya, dan penubuhan syarikat seperti Petroleum Sarawak Berhad (Petros), Bank Pembangunan Sarawak (DBOS) dan banyak lagi.

Beliau berkata dengan mengekalkan pentadbiran kerajaan negeri di bawah GPS, usaha pembangunan dan kemajuan boleh terus dilaksanakan dengan lebih giat, selaras dengan perancangan Abang Johari untuk mencapai status negeri maju menjelang 2030.

GPS juga harus diberi mandat baru, kerana hanya wakil rakyat daripada gabungan itu yang memahami rakyat Sarawak dengan baik, termasuk keadaan di luar bandar, terpencil dan pinggir bandar.

“Dari segi rekod prestasi, GPS telah diuji dengan sangat baik, tiada janji atau cakap kosong… tidak seperti sesetengah pihak sebelum ini yang tidak menunaikan janji,” katanya.

Selain itu, beliau juga berkata pengundi sekarang juga harus bijak mengundi dan tidak memilih calon yang mengamalkan budaya lompat parti.

Tegasnya, calon sebegitu sudah lama ditolak oleh rakyat Sarawak, atas dasar parti dan kepentingan diri sendiri.

“Calon yang dipilih harus menumpukan kepada negara dan kesejahteraan rakyat, bukan seseorang yang, selepas dipilih sebagai wakil rakyat, melompat ke parti lain, kerana ini sudah pasti akan memecah-belahkan keharmonian dan perpaduan rakyat,” katanya.

Baca Lagi | GPS pilihan terbaik untuk pembangunan berterusan di Sarawak, kata bekas DCM

Beliau berkata ini akan memastikan setiap lapisan masyarakat di negara ini menikmati pembangunan yang sama rata, bagi menjamin kualiti hidup yang lebih baik pada setiap masa.

Pengundi di Sarawak akan menunaikan tanggungjawab mereka pada pilihan raya negeri Sabtu ini.

Read Previous

Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021 dengan undi suara

Read Next

Pertemuan dengan Setiausaha Negara AS Blinken terus terang dan membuahkan hasil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here