The Malaysia Post

Pertemuan dengan Setiausaha Negara AS Blinken terus terang dan membuahkan hasil

Antony J Blinken

Credits: thaipbsworld

Setiausaha Negara AS Antony J Blinken dan Menteri Luar Malaysia Datuk Saifuddin Abdullah hari ini mengadakan pertemuan dua hala yang jujur dan membuahkan hasil sempena lawatan sulung pegawai tertinggi AS itu ke Malaysia.

“Perbincangan kami meliputi banyak bidang dan hubungan antara dua negara telah kukuh,” kata Saifuddin semasa sesi perbincangan dengan pemuzik cacat pendengaran Jeshurun Vincent yang telah melawat 102 negara dan menyumbang kepada diplomasi budaya.

Blinken, yang dalam jelajah Asia Tenggara, tiba di Kuala Lumpur malam semalam untuk lawatan kerja dua hari. Beliau sebelum ini singgah di Jakarta, Indonesia dan akan meneruskan perjalanan ke Bangkok, Thailand.

Terdahulu pada hari itu, Saifuddin, dalam ucapan alu-aluannya pada pertemuan dua hala dengan Blinken, berkata adalah adil untuk mengatakan bahawa Perkongsian Komprehensif Malaysia-AS tidak pernah menjadi lebih kukuh, dan percaya bahawa ia hanya akan berkembang lebih mendalam dan lebih pelbagai.

Topik perbincangan Saifuddin dengan Blinken termasuk pengukuhan kerjasama pelbagai aspek dalam perdagangan dan pelaburan, ekonomi digital, keselamatan siber, pertahanan, kesihatan dan hubungan rakyat dengan rakyat.

Semasa pertemuan itu, kedua-dua pemimpin juga bersetuju untuk menyambung semula Dialog Pegawai Kanan Malaysia-AS sebagai platform untuk pegawai kanan kedua-dua pihak berbincang dan bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu kepentingan bersama.

Memandangkan AS merupakan rakan kongsi Asean yang penting dalam memajukan ekonomi digital rantau ini, beliau menyeru AS untuk mempertimbangkan dengan tegas untuk melabur dalam penciptaan syarikat permulaan bernilai tinggi serta inisiatif lain di bawah MyDigital.

Mengenai keselamatan siber, Saifuddin mengambil kesempatan untuk meminta sokongan dan bantuan AS dalam pembangunan Pusat Perkongsian dan Analisis Maklumat (ISAC) di Malaysia, sama seperti yang telah ditubuhkan di AS.

Kedua-dua pemimpin juga menyentuh cabaran yang dibawa oleh pandemik Covid-19 dan akses vaksin yang saksama di seluruh dunia.

Baca Lagi | Pertemuan dengan Setiausaha Negara AS Blinken terus terang dan membuahkan hasil

 Saifuddin berkata kepada Biden bahawa Malaysia menghargai peranan AS dan juga sokongannya terhadap Pusat Asean, dan sangat mengalu-alukan penyertaan aktif AS dalam Asean.

AS adalah salah satu rakan kongsi penting dalam pelaksanaan Tinjauan Asean di Indo-Pasifik (AOIP).

Read Previous

GPS pilihan terbaik untuk pembangunan berterusan di Sarawak, kata bekas DCM

Read Next

Kelebihan Dr Sim menentang Dr Kelvin Yii dalam ‘pertempuran doktor’ Batu Kawah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here