The Malaysia Post

Kemenangan untuk Muda, boleh mendaftar parti politik dalam tempoh 14 hari

Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) memenangi samannya di Mahkamah Tinggi hari ini, mendapatkan perintah supaya Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin mendaftarkannya sebagai parti politik dalam tempoh dua minggu.

Di Twitter, parti berasaskan belia itu mengumumkan bahawa Mahkamah Tinggi telah memutuskan yang memihak kepada mereka, dan kerajaan juga terpaksa membayar kos guaman sebanyak RM10,000.

Pagi ini adalah perbicaraan saman Muda melalui 13 pengasas bersamanya terhadap kedua-dua menteri dalam negeri dan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Selepas perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Noorin Badaruddin, Muda mengadakan sidang media ringkas di luar kompleks mahkamah Kuala Lumpur.

Dalam sidang media yang disiarkan secara langsung melalui laman Facebook Muda, peguam Muda dan naib presiden pro-tem Lim Wei Jiet mengesahkan perintah Mahkamah Tinggi supaya menteri dalam negeri mendaftarkan Muda sebagai parti politik dalam tempoh 14 hari.

Kemudian ketika dihubungi Malay Mail, Lim berkata hakim membenarkan dua daripada perintah mahkamah yang diminta Muda dalam tuntutan ini, tetapi tidak memberikan alasan lisan untuk keputusan itu.

Dua perintah mahkamah yang diberikan hari ini adalah perintah certiorari untuk membatalkan atau membatalkan keputusan menteri dalam negeri melalui e-mel dan surat bertarikh 12 Ogos yang menolak rayuan Muda terhadap keputusan RoS yang menolak permohonan Muda untuk didaftarkan sebagai parti politik, serta perintah mandamus untuk memaksa menteri dalam negeri dan RoS mendaftarkan Muda sebagai parti politik dalam tempoh 14 hari dari tarikh perintah mahkamah.

Baca Lagi | Kemenangan untuk Muda, boleh mendaftar parti politik dalam tempoh 14 hari

“Kami percaya mahkamah membenarkan semakan kehakiman kerana alasan menteri menolak pendaftaran Muda berdasarkan alasan keselamatan negara adalah tidak berasas.

“Kami diingatkan hari ini mengapa penting bagi institusi awam kita – dalam kes ini, Badan Kehakiman – untuk bebas, kerana mereka sering menjadi benteng terakhir untuk menegakkan demokrasi dan hak perlembagaan apabila Eksekutif dan Perundangan menentang anda.

Read Previous

Guan Eng : Makan dengan penyepit tidak menjadikan seorang kurang sebagai rakyat Malaysia

Read Next

Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-undang Kewangan 2021 dengan undi suara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.