The Malaysia Post

Kelebihan Dr Sim menentang Dr Kelvin Yii dalam ‘pertempuran doktor’ Batu Kawah

Dr Kelvin Yii

Credits: yimg

Jalan untuk mengekalkan Batu Kawah mungkin agak sukar untuk Datuk Seri Dr Sim Kui Hian dengan bintang meningkat DAP Dr Kelvin Yii Lee Wuen dalam gambar, tetapi presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak itu hanya mempunyai cukup dalam lokernya untuk mendapatkan penggal kedua , kata seorang pakar.

Ia telah digelar sebagai “Pertempuran Doktor”, dan penganalisis politik Universiti Putra Malaysia Prof Datuk Dr Jayum Jawan berkata hakikat bahawa kedua-duanya adalah pemimpin berpengaruh dalam kalangan masyarakat Cina menjadikan pertandingan itu lebih menarik.

“Seperti mana-mana pertandingan, hanya ada seorang pemenang, tetapi sebagai penyandang dan bekas menteri kabinet negeri, Dr Sim nampaknya mempunyai kelebihan,” katanya kepada Bernama hari ini.

Selain Dr Yii, yang juga Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Sim akan menentang Fong Pau Teck dari Parti Aspirasi Rakyat Sarawak (Aspirasi) dan Chai Kueh Khun dari Parti Bumi Kenyalang (PBK).

Jayum, sambil mengakui kelebihan SUPP dalam pertandingan itu, berkata isu dalaman boleh menjadi cabaran dalam kempen parti kali ini, terutamanya selepas ‘kehilangan’ dua kerusi tradisinya, Mambong dan Dudong kepada rakan gabungan GPSnya.

GPS akan diwakili di Dudong oleh Presiden Parti Demokratik Progresif (PDP) Datuk Seri Tiong King Sing manakala Mambong akan ditandingi Datuk Dr Jerip Susil dari Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

“Selain itu, Dr Sim juga menghadapi beberapa isu di Padungan apabila SUPP cawangan Kuching membubarkan jentera pilihan rayanya selepas tidak berpuas hati dengan calon yang dipilih untuk bertanding di sana,” katanya.

Baca Lagi | Kelebihan Dr Sim menentang Dr Kelvin Yii dalam ‘pertempuran doktor’ Batu Kawah

Pada pilihan raya negeri ke-11, Batu Kawah dimenangi oleh Dr Sim atas tiket Barisan Nasional dengan majoriti 2,085 undi, menewaskan calon DAP Christina Chiew Wang See dan calon Bebas Liu Thian Leong.

Seramai 20,681 pengundi layak mengundi di Batu Kawah pada Sabtu ini.

Read Previous

Pertemuan dengan Setiausaha Negara AS Blinken terus terang dan membuahkan hasil

Read Next

Menubuhkan tumpuan sayap Srikandi Muda perhimpunan Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here