The Malaysia Post

Bos Mydin berkata ratusan ribu ringgit kerugian di kedai Sri Muda yang musnah banjir

Kerugian kepada perniagaan tempatan yang disebabkan oleh banjir besar di seluruh semenanjung Malaysia hanya mula muncul apabila air surut dan pemilik dapat mengakses dan menilai tahap kerosakan harta benda mereka.

Bagi rangkaian pasar raya popular Mydin, yang mempunyai 66 cawangan di seluruh negara, kerugian hanya untuk satu kedai mencecah ratusan ribu ringgit.

Pengarah Urusan Mydin Mohamed Holdings Bhd Datuk Ameer Ali Mydin memberitahu The Star bahawa kerosakan akibat banjir sahaja di kedainya di kejiranan Shah Alam di Taman Sri Muda, – salah satu kawasan yang paling teruk terjejas di Selangor – adalah antara RM200,000 dan RM300,000. Dan itu tidak termasuk kerugian yang dialami daripada rompakan.

Baca Lagi | Sekolah-sekolah di KL, Selangor, Putrajaya, Melaka di bawah Fasa Empat JPN untuk meneruskan kelas 1 Nov

“Lebih lagi jika kita mengambil kira kerosakan premis kita. Pencuri itu bersenjatakan pisau dan parang dan mereka mencuri jam tangan dan peralatan elektrik kami yang mahal,” kata Ameer yang dipetik dalam laporan berita yang diterbitkan hari ini.

Tambahnya, syarikat itu akan membuat laporan polis mengenai kecurian itu tidak lama lagi.

Walaupun mengalami kerugian besar, Ameer berkata Mydin akan terus menyediakan bekalan yang diperlukan kepada penduduk setempat yang kehilangan tempat tinggal akibat banjir. Puluhan ribu di Selangor sahaja telah terpaksa meninggalkan rumah mereka yang dinaiki air dan mencari perlindungan di pusat pemindahan sementara.

Mydin bukanlah satu-satunya pasar raya yang terkenal di ibu kota Selangor.

Ketua Polis Daerah Shah Alam Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib mengesahkan perompak turut menceroboh dan mencuri barangan dari KK Mart, 7-Eleven, dan Pasaraya Jimat.

“Kami menerima berita mengenai beberapa kejadian terutama di kawasan Seksyen 15 yang dilanda banjir teruk,” katanya dipetik berkata.

Anggota kanan polis itu berkata skuad pencegahan jenayah telah dihantar untuk rondaan walaupun tiada laporan mengenai kecurian telah difailkan setakat ini. Namun Baharudin berkata mangsa mungkin masih belum dapat memeriksa harta benda mereka untuk menilai tahap kerosakan dan kerugian yang diakibatkan perompak kerana beberapa kawasan masih ditenggelami air.

Read Previous

Dakwaan politik wang mendorong kemenangan GPS pada pilihan raya Sarawak tidak berasas

Read Next

Impian menjadi kenyataan untuk penyanyi rap Malaysia Joe Flizzow dengan kerjasama Snoop Dogg

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.