Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Sekolah-sekolah di KL, Selangor, Putrajaya, Melaka di bawah Fasa Empat JPN untuk meneruskan kelas 1 Nov

Kementerian Pendidikan

Pengoperasian institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan (KKM) berdasarkan peruntukan di bawah Fasa Empat Pelan Pemulihan Nasional (NRP) untuk Melaka, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, akan berlaku hanya pada 1 November.

Untuk pengoperasian institusi pendidikan berdasarkan Fasa Tiga NRP untuk Kedah dan Kelantan, yang kini berada di bawah Tahap Dua PPN, akan bermula pada 31 Oktober, sementara di Pulau Pinang, Perak dan Sabah, akan bermula pada 1 November.

MoE, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa perubahan tarikh operasi sejajar dengan peralihan Tahap Tiga ke Tahap Empat NRP untuk Kuala Lumpur dan Putrajaya, Selangor dan Melaka; serta dari Fasa Dua hingga Fasa Tiga PPN untuk Kelantan, Perak, Pulau Pinang, Sabah dan Kedah, berkuat kuasa pada hari Isnin ini (18 Okt).

“Negeri yang berpindah ke Tahap Empat PPM akan melibatkan kemasukan pelajar sekolah rendah Tahap 1 (Tahun 1, 2 dan 3), serta pelajar Tingkatan 3 dan Tingkatan 4 di sekolah menengah pada 1 November.

“Kehadiran untuk pelajar sekolah rendah Tahap 2 (Tahun 4, 5 dan 6), serta pelajar kelas lepasan, Tingkatan 1 dan Tingkatan 2 untuk pelajar sekolah menengah akan bermula pada 8 November,” katanya.

Menurut MoE, bagi negeri-negeri di bawah Tahap Tiga PPN, ia akan melibatkan kehadiran pelajar prasekolah dan mereka yang berkeperluan khas (MBK) di Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas, Sekolah Menengah Pendidikan Khas Vokasional dan Program Pendidikan Khas Integrasi.

Baca Lagi | Sekolah-sekolah di KL, Selangor, Putrajaya, Melaka di bawah Fasa Empat JPN untuk meneruskan kelas 1 Nov

Ia juga akan melibatkan pelajar di Tingkatan Enam Semester Dua, program pra-universiti di Sekolah Sukan Malaysia dan mereka yang berada di kelas peperiksaan awam di sekolah berasrama penuh / sekolah harian / atau sekolah swasta, Program Diploma Baccalaureate Antarabangsa (IBP), serta pelajar kelas peperiksaan antarabangsa (IGCSE O-Level, A-Level, Australia Higher School Certificate dan IBD) dan kelas peperiksaan antarabangsa yang lain.

Sebelum ini, kementerian telah mengatakan bahawa institusi pendidikan akan beroperasi sesuai dengan ketentuan dalam fasa baru NRP dua minggu setelah tarikh peralihan negara-negara yang bersangkutan.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini