The Malaysia Post

Solidariti UAE dengan Afghanistan

Emirates Humanitarian City

Credits: imagevars.gulfnews

Kompleks yang luas lengkap dengan kemudahan kediaman, perubatan, penjagaan kanak-kanak dan solat, Emirates Humanitarian City, yang terletak di Abu Dhabi, mula digunakan tahun lalu untuk menempatkan mangsa yang dipindahkan pada permulaan pandemik Covid-19. Hari ini, ia menempatkan 8,500 warga Afghanistan yang terdedah yang dipindahkan dari tanah air mereka sementara mereka menunggu penempatan tetap di negara ketiga.

Antara jumlah mereka ialah beribu-ribu wanita dan kanak-kanak, termasuk beberapa individu yang tiba di Abu Dhabi sangat memerlukan bantuan perubatan, yang telah disediakan di dalam Bandar Kemanusiaan dan di hospital berdekatan. Sesetengah wanita telah melahirkan anak, kata pegawai, manakala individu lain yang telah disahkan positif Covid-19 telah diberi rawatan bertaraf dunia.

Terdapat tradisi yang membanggakan di UAE untuk menawarkan bantuan kepada mereka yang paling memerlukannya

Tambahan pula, lebih 39,000 orang, termasuk warga Afghanistan dan rakyat negara lain, telah dipindahkan dari Afghanistan oleh Tentera Udara UAE sejak awal Ogos. Ia adalah satu-satunya pengangkutan udara kemanusiaan terbesar dalam sejarah Emirati.

Dalam satu lagi langkah yang lebih menunjukkan komitmen UAE terhadap Afghanistan, pada hari Khamis UAE mengumumkan bahawa warga Afghanistan yang berisiko akan diberi perlindungan dan sokongan pada asas jangka panjang. Di bawah arahan Sheikh Mohamed bin Zayed, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Komander Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE, UAE telah mula menjadi tuan rumah kepada keluarga Afghanistan, terutamanya wanita dan kanak-kanak. Penekanan inisiatif ini adalah untuk “memperluaskan keselamatan dan maruah kepada keluarga ini”, menurut WAM.

Usaha kemanusiaan UAE bulan ini adalah yang terbaru dalam konteks komitmen selama 20 tahun untuk menyumbang ke arah kualiti hidup yang lebih baik untuk warga Afghanistan, dan untuk berdiri dalam solidariti dengan mereka yang ingin membina masyarakat yang adil, berperikemanusiaan dan bertoleransi di rumah. Misi mereka telah berdepan dengan halangan besar sejak dua dekad yang lalu, ketika peperangan dan serangan ekstremis terus menyasarkan orang awam yang tidak bersalah.

UAE untuk menyediakan penginapan dan penjagaan sosial untuk keluarga Afghanistan

Terdapat tradisi yang membanggakan di UAE untuk menawarkan bantuan kepada mereka yang paling memerlukannya. Penerbangan Tentera Udara UAE yang menuju ke Afghanistan terus berlepas dari landasan negara, menghormati tradisi itu. Beberapa penerbangan ini kini akan membawa bersama mereka warga Afghanistan yang akan memanggil UAE sebagai rumah baharu mereka. Mereka akan disambut oleh masyarakat yang berdiri untuk menyambut mereka dengan tangan terbuka, dan dalam rangkulannya tradisi itu akan terus hidup. Warga UK, Perancis dan Australia merupakan antara mangsa yang diterima dan dijaga oleh UAE.

Ini adalah sebahagian daripada etos UAE yang lebih luas untuk memberi kepada mereka yang paling memerlukan. Dalam dekad yang lalu, UAE telah mengagihkan lebih daripada Dh206 bilion bantuan antarabangsa dari 2010 hingga 2021, angka kerajaan terkini menunjukkan. Negara itu telah disenaraikan sebagai penderma bantuan pembangunan terkemuka dunia selama empat tahun berturut-turut, dan kedua dan keempat dalam tempoh yang sama pada tahun-tahun lain.

Baca Lagi | Solidariti UAE dengan Afghanistan

Memberi sokongan kepada keluarga Afghanistan dan memastikan keselamatan mereka pada masa mereka memerlukan, sebagai tambahan kepada usaha pemindahan monumental sejak beberapa minggu lalu, merupakan ciri kemurahan hati dan perpaduan Emirati.

Read Previous

Asean mengecualikan pemimpin junta Myanmar dari sidang kemuncak

Read Next

Sekolah-sekolah di KL, Selangor, Putrajaya, Melaka di bawah Fasa Empat JPN untuk meneruskan kelas 1 Nov

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here