Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Asean mengecualikan pemimpin junta Myanmar dari sidang kemuncak

Min Aung Hlaing

Negara-negara Asia Tenggara akan menjemput wakil bukan politik dari Myanmar ke sidang kemuncak serantau bulan ini, memberikan penghinaan yang tidak pernah terjadi sebelumnya kepada pemimpin tentera yang memimpin rampasan kuasa terhadap pemerintah sivil yang dipilih pada bulan Februari.

Keputusan yang diambil oleh menteri luar dari Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (Asean) dalam mesyuarat tergempar pada hari Jumaat malam adalah langkah yang luar biasa berani untuk blok yang didorong oleh konsensus, yang secara tradisinya mendukung kebijakan penglibatan dan tidak campur tangan.

Brunei, ketua Asean sekarang, mengeluarkan pernyataan yang memetik kurangnya kemajuan yang dicapai dalam peta jalan yang telah disetujui junta dengan Asean pada bulan April untuk memulihkan keamanan di Myanmar.

Kementerian luar Singapura semalam mengatakan langkah untuk mengecualikan ketua junta Min Aung Hlaing adalah “keputusan yang sukar, tetapi perlu, untuk menegakkan kredibiliti Asean”.

Jurucakap pemerintah tentera Myanmar menyalahkan “campur tangan asing” atas keputusan itu.

Jurucakap Junta, Zaw Min Tun memberitahu perkhidmatan berita BBC Burma bahawa Amerika Syarikat dan wakil Kesatuan Eropah telah menekan negara anggota Asean yang lain.

“Campur tangan asing juga dapat dilihat di sini,” katanya. “Kami mengetahui bahawa beberapa utusan dari beberapa negara bertemu dengan urusan luar negeri AS dan mendapat tekanan dari EU.”

Satu kenyataan rasmi junta pagi ini mengatakan bahawa keputusan Asean bertentangan dengan prinsip permuafakatan pusatnya yang lama.

“Myanmar sangat kecewa dan membantah hasil Mesyuarat Menteri Luar Negeri Darurat karena perbincangan dan keputusan mengenai masalah perwakilan Myanmar dilakukan tanpa persetujuan dan bertentangan dengan objektif Asean, Piagam Asean dan prinsipnya,” katanya.

Lebih daripada 1.000 orang awam telah dibunuh oleh pasukan keselamatan Myanmar dengan ribuan yang lain ditangkap, menurut PBB, di tengah tindakan keras terhadap mogok dan tunjuk perasaan yang telah menggagalkan tentatif demokrasi negara itu dan menimbulkan kecaman antarabangsa.

Junta mengatakan bahawa anggaran jumlah kematian dibesar-besarkan.

Ketua Asean, Brunei mengatakan, tokoh bukan politik dari Myanmar akan diundang ke sidang kemuncak 26-28 Oktober, setelah tidak ada kata sepakat untuk menghadiri perwakilan politik.

“Karena tidak ada kemajuan yang cukup … serta kekhawatiran atas komitmen Myanmar, khususnya dalam membangun dialog yang konstruktif di antara semua pihak yang bersangkutan, beberapa Negara Anggota Asean mengesyorkan agar Asean memberi ruang kepada Myanmar untuk memulihkan urusan dalamannya dan kembali normal,” ”Brunei dalam satu kenyataan.

Baca Lagi | Asean mengecualikan pemimpin junta Myanmar dari sidang kemuncak

Itu tidak menyebut Min Aung Hlaing atau nama siapa yang akan dijemput sebagai gantinya.

Brunei mengatakan beberapa negara anggota telah menerima permintaan dari Kerajaan Perpaduan Nasional Myanmar, yang dibentuk oleh penentang junta, untuk menghadiri sidang kemuncak itu.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini