Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Zii Jia bertaraf dunia tetapi belum konsisten, kata Rashid Sidek

Datuk Rashid Sidek

Pemain perseorangan lelaki negara Lee Zii Jia telah mencapainya sebagai pemain kelas dunia dalam kempen Piala Thomas 2020, tanpa rentetan yang tidak konsisten, kata legenda badminton negara, Datuk Rashid Sidek.

Walaupun terdapat perubahan dalam perisai perisainya, Rashid menganggap juara All England 2021 itu mempunyai masa di sisinya untuk mengatasi kelemahan itu.

“Zii Jia masih belum stabil tetapi dia sudah berada di kelas pemain teratas kerana dia telah mengalahkan semua 10 pemain teratas di dunia .. Tetapi belum konsisten … sekali lagi dia baru berusia 23 tahun, dan memerlukan satu untuk dua tahun untuk menjadi konsisten, ”katanya baru-baru ini.

Rashid, anggota skuad kebangsaan yang memenangi Piala Thomas buat kali terakhir pada tahun 1992 di Kuala Lumpur, berkata Zii Jia dan jurulatihnya harus lebih arif mengenai pertandingan mana yang akan dimainkan dari sekarang.

Menurut Rashid, walaupun pertandingan dapat menguatkan permainan mental, terlalu banyak atau harapan yang tinggi dapat memudaratkan.

“Di pentas besar, penonton mengharapkan dia setidaknya mencapai final jika tidak berjaya sebagai juara. Oleh itu, tekanannya, ”katanya.

Zii Jia, kedudukan dunia no. 8, telah mencatatkan kemenangan atas sebarang tentangan dari kelompok 10 teratas dunia setakat ini, antaranya Kento Momota dari Jepun, Viktor Axelsen (Denmark), Chou Tien Chen (Taiwan), Cheng Long (China) dan Anthony Sinisuka Ginting (Indonesia) .

Sementara itu, Rashid yakin Malaysia dapat mengakhiri musim kemarau selama 30 tahun untuk mendapatkan kembali Piala Thomas sekiranya skuad kebangsaan mempunyai kumpulan pemain berkemahiran tinggi untuk setiap acara.

Baca Lagi | Zii Jia bertaraf dunia tetapi belum konsisten, kata Rashid Sidek

“Pada masa ini, kami melihat pemain muda yang menjanjikan meningkat di perseorangan tetapi belum ada di beregu. Mungkin kita menumpukan perhatian pada perseorangan buat masa ini tetapi tidak dapat tidak, kita mesti mencari pasangan sokongan kepada Aaron-Wooi Yik.

“Kami ingin mencapai skuad kebangsaan yang seimbang pada tahun 2024 di mana sesiapa sahaja boleh menjadi pemenang pertandingan untuk pasukan,” katanya.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini