The Malaysia Post

Tiada siapa yang mengemukakan usul untuk membincangkan situasi banjir, kata Speaker Dewan Rakyat

Azhar Azizan Harun

Credits: yimg

Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun menafikan dakwaan beliau menolak usul membahaskan situasi banjir yang sedang berlaku pada hari terakhir persidangan Dewan Rakyat pada Isnin.

Jelas Azhar, bagi perkara yang mendesak dan perlu dibincangkan segera, usul di bawah Peraturan Mesyuarat 18 (1) perlu dikemukakan sehari lebih awal sebelum persidangan berlangsung.

“Mengenai situasi banjir, Ahli Parlimen (Ahli Parlimen) boleh menghantar notis kepada saya melalui WhatsApp dan sebagainya sebelum persidangan (20 Disember). Malah usul bertulis boleh dikemukakan pada pagi 20 Disember. Bagaimanapun, tiada siapa yang berbuat demikian,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata pada Isnin, pembentangan Rang Undang-undang Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Pindaan) 2021 adalah satu-satunya agenda yang disenaraikan.

Bagaimanapun, pembentangan itu tidak dapat dijalankan kerana proses pertunangan antara Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin dan pembangkang masih berjalan selain beberapa isu yang perlu diselesaikan.

Azhar berkata usul perlu dikemukakan bagi membolehkan beliau membenarkan perbahasan isu di Dewan Rakyat supaya menteri berkaitan dapat menjawab soalan yang dikemukakan selain membolehkan mereka membuat persiapan menjelaskan perkara yang dibangkitkan semasa perbahasan.

Beliau berkata usul juga diperlukan untuk isu dibahaskan dengan cara yang betul dan teratur bagi mengelakkan ahli Parlimen membincangkan perkara yang tidak berkaitan dengan isu yang dinyatakan dalam usul itu.

“Saya tidak mahu menyekat hak ahli parlimen daripada membahaskan isu semasa yang penting dan perlu disegerakan, tetapi Dewan Rakyat tidak harus dihina sebagai kedai kopi dengan membincangkan apa-apa isu sahaja tanpa mematuhi Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat. .

“Tiada Parlimen di negara-negara Komanwel yang membahaskan sebarang isu yang dipilih sesuka hati dan di luar fikiran tanpa mengikut peraturan dan peraturan persidangan itu,” katanya.

Baca Lagi | Tiada siapa yang mengemukakan usul untuk membincangkan situasi banjir, kata Speaker Dewan Rakyat

Azhar berkata beliau komited untuk mengadakan perbincangan terbuka mengenai masalah yang dihadapi rakyat malah telah menubuhkan 10 jawatankuasa terpilih dan mewujudkan sekretariat buat pertama kali dalam sejarah Parlimen Malaysia bagi mempertingkatkan proses semak dan imbang.

Justeru, katanya dakwaan terhadapnya bermotifkan politik dan beliau tidak akan terlibat dalam politik.

Read Previous

Malaysia harus “bangun” selepas kemenangan Singapura di Kejohanan Badminton Sedunia

Read Next

Malaysia menangguhkan penjualan tiket untuk perjalanan udara dan darat selepas Omicron dikesan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here