The Malaysia Post

Malaysia menangguhkan penjualan tiket untuk perjalanan udara dan darat selepas Omicron dikesan

Singapura

Credits: data.image

Syarikat penerbangan dan pengendali bas di Malaysia akan menghentikan sementara penjualan tiket perjalanan ke Singapura di bawah skim Vaccinated Travel Lane (VTL) mulai esok hingga 20 Januari 2022.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan penggantungan itu hari ini selepas Singapura mengesan kluster Covid-19 membabitkan varian Omicron yang sangat merebak.

“Berikutan pengumuman yang dibuat oleh Singapura, Kementerian Kesihatan (KKM) ingin mengumumkan penggantungan sementara penjualan tiket bagi perjalanan antara Singapura dan Malaysia.

“Penjualan tiket akan dimulakan semula pada 21 Januari 2020 selepas penilaian risiko oleh Malaysia dan Singapura dilakukan,” kata Khairy dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata kuota penjualan tiket akan dikurangkan kemudian.

Tambahnya, mereka yang sudah membeli tiket masih boleh pergi ke Singapura di bawah skim VTL, asalkan memenuhi syarat yang ditetapkan.

Malaysia dan Singapura memulakan program VTL untuk perjalanan darat dan udara pada 29 November.

Pengembara di bawah inisiatif VTL boleh melepaskan kuarantin wajib, tetapi masih perlu menjalani ujian Covid-19 sebelum dan selepas ketibaan.

Jumlah kes harian Covid-19 di Perancis dijangka melebihi 100,000 menjelang akhir Disember berikutan varian Omicron yang lebih cepat merebak, kata Menteri Kesihatan Olivier Veran hari ini.

“Inilah yang ditunjukkan oleh pemodelan,” katanya kepada BFM-TV dalam satu temu bual, juga mengumumkan bahawa Perancis akan mulai hari ini membuka vaksin kepada kanak-kanak berumur lima hingga 11 tahun buat kali pertama.

Baca Lagi | Malaysia menangguhkan penjualan tiket untuk perjalanan udara dan darat selepas Omicron dikesan

Perancis merekodkan hampir 73,000 jangkitan baharu semalam, dengan purata lebih 54,000 dalam tempoh tujuh hari lalu. Tetapi pegawai bimbang bahawa kemunculan Omicron telah mengubah sifat wabak itu.

Veran berkata bahawa kes Omicron menyumbang 20 peratus daripada jangkitan baharu di Perancis tetapi sehingga 35 peratus di wilayah Paris.

Read Previous

Tiada siapa yang mengemukakan usul untuk membincangkan situasi banjir, kata Speaker Dewan Rakyat

Read Next

UAE mengucapkan takziah, menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here