The Malaysia Post

Raja Charles dan adik-beradik berjaga-jaga senyap kepada mendiang ibu, Ratu Elizabeth

Raja Charles dan adik-beradiknya mengadakan berjaga-jaga senyap di sisi keranda ibu mereka Ratu Elizabeth ketika ia berbaring di katedral bersejarah Edinburgh, dengan beribu-ribu beratur berjam-jam untuk memberi penghormatan kepada raja Britain yang paling lama berkhidmat.

Sambil menundukkan kepala, Charles, memakai kilt, bersama kakak Puteri Anne dan adik-beradik Putera Andrew dan Edward, berdiri dengan khidmat selama 10 minit di sebelah keranda kayu oak, berselimutkan dengan bendera diraja yang dikenali sebagai Standard Diraja Scotland.

Bendera itu dihiasi dengan karangan bunga putih dan Mahkota Scotland, yang secara sejarah digunakan untuk pertabalan raja-raja Scotland.

Mereka meninggalkan Katedral St. Giles di bandar itu untuk bertepuk tangan daripada penonton.

Keranda itu sebelum ini dibawa dari Istana Holyroodhouse, kediaman rasmi raja di Scotland, dalam perarakan yang kebanyakannya ditonton dalam diam oleh orang ramai yang berduka, dengan Charles dan ahli keluarga diraja yang lain berjalan perlahan di belakang van jenazah.

Orang yang berkabung, ada yang menangis, dan yang lain dengan kepala menunduk atau membungkuk, berjalan perlahan-lahan melewati keranda setelah menunggu dengan sabar selama berjam-jam untuk dibenarkan masuk ke katedral.

“Saya telah pergi berjumpa permaisuri supaya anda boleh bayangkan betapa terkejutnya saya apabila saya melihat ahli keluarga diraja di sana,” kata Frances Thain, 63. “Saya hanya terharu kerana banyak perkara yang perlu diterima.”

Michael Hainsworth, 70, seorang pesara guru muzik, adalah antara yang pertama memasuki katedral untuk melihat keranda selepas menunggu selama tujuh jam, dan orang ramai dijangka memfailkan sepanjang malam sehingga berjaga-jaga berakhir pada 3 petang (1400 GMT) pada hari Selasa.

“Kami sangat kecewa. Ia sangat emosional. Ia membawa semuanya pulang,” kata Hainsworth sambil menenangkan isterinya yang menangis.

Ratu Elizabeth meninggal dunia pada Khamis di rumah percutiannya di Balmoral, di Tanah Tinggi Scotland, pada usia 96 tahun selepas memerintah selama 70 tahun, menjerumuskan Britain ke dalam kesedihan walaupun berdepan krisis ekonomi dan pertukaran kerajaan.

Tinjauan YouGov berkata 44 peratus responden berkata mereka telah menangis atau menitiskan air mata sejak kematiannya.

Kerandanya telah tiba dari Balmoral pada hari Ahad dan berdiri semalaman di Holyroodhouse.

Tangisan bagpipe adalah satu-satunya bunyi ketika askar berkilat dari Rejimen Diraja Scotland membawa keranda dari istana dan meletakkannya di dalam van jenazah untuk perjalanan singkat di sepanjang Batu Diraja ke katedral.

Tabik senapang meletus dari bateri di Istana Edinburgh apabila van jenazah bergerak dan satu pusingan dilepaskan setiap minit perarakan. Selain itu hanya ada kesunyian – kecuali jeritan ringkas dari seorang penghina yang ditujukan kepada Putera Andrew.

Di bawah langit yang cerah, Charles, 73, yang secara automatik menjadi raja selepas kematian ibunya, dan adik-beradiknya berjalan perlahan di belakang van jenazah, manakala Royal Company of Archers menyediakan pengawal kehormatan.

Tina Richardson, 63, seorang pesara dari Dunbar, adalah antara mereka yang berdiri di Royal Mile yang berusia berabad-abad di sebelah katedral. Dia berkata nama tengahnya ialah Elizabeth selepas mendiang ratu.

“Tidak akan pernah ada orang seperti dia,” katanya kepada Reuters. “Dia adalah seorang wanita cantik yang memberi kami semua begitu banyak. Dia mendedikasikan seluruh hidupnya untuk negara. Dalam masa senang dan susah dia ada di sana, terutamanya semasa Covid. Dia menyatukan semua orang.”

Ellie Merton, 52, seorang pengeluar seni, yang mengembara dari kawasan sempadan Scotland, berkata: “Kami mempunyai pemain paip, kuda dan pemanah. Terdapat perasaan masyarakat Scotland berada di sini ketika dia membuat perjalanan terakhirnya.”
‘Demokrasi kita’

Dalam jadual yang padat untuk raja baharu, Charles pergi ke perhimpunan Scotland yang diturunkan selepas upacara untuk mendengar usul takziah. Dia telah memulakan hari di London, apabila dia berucap kepada ahli parlimen British di Westminster Hall.

Beliau menggelar parlimen sebagai “alat kehidupan dan pernafasan demokrasi kita” dan berjanji untuk mengikuti contoh mendiang ibunya dalam mengekalkan kemerdekaannya.

Seperti semua upacara untuk menandakan kematian permaisuri dan kenaikan takhta Charles, terdapat banyak pertandingan ratu.

Dia tiba di Dewan Westminster untuk membunyikan sangkakala bersama isterinya Camilla, Permaisuri Permaisuri. Pasangan diraja itu duduk di atas kerusi istiadat, dengan askar berkuda bertunik merah dan topi keledar berbulu berdiri di belakang.

“Dia menunjukkan contoh tugas tanpa pamrih yang, dengan bantuan Tuhan dan nasihat anda, saya bertekad untuk mengikutinya dengan setia,” katanya kepada ahli Dewan Rakyat dan Dewan Pertuanan.

Perhimpunan kemudiannya menyanyikan “God Save the King”.

Charles, yang kini menjadi raja United Kingdom dan 14 alam lain termasuk Australia, Kanada, Jamaica, New Zealand dan Papua New Guinea, terkenal kerana menyuarakan pandangannya mengenai perkara-perkara dari alam sekitar hingga isu belia.

Dia telah mencadangkan bahawa sebagai raja, dia akan menyederhanakan gayanya, selaras dengan tradisi yang dijauhi oleh raja daripada perkara politik.

Hari ini, keranda akan diterbangkan ke London, di mana esok ia akan memulakan tempoh pengebumian dalam negeri sehingga 19 September – hari pengebumian negara Elizabeth – di atas catafalque di Westminster Hall.

Di London, orang ramai akan dibenarkan memproses keranda tersebut, yang akan dilindungi oleh Standard Diraja dengan Orb dan Tongkat kerajaan diletakkan di atas, selama 24 jam sehari sehingga 6.30 pagi (0530 GMT) pada 19 September.

Kerajaan berkata mereka yang ingin berbuat demikian harus mengharapkan untuk beratur selama berjam-jam dan mungkin semalaman kerana jumlah orang yang dijangkakan sangat ramai.

Kali terakhir Britain menyaksikan paparan berkabung seperti itu pada 1997 selepas kematian isteri pertama Charles, Puteri Diana, dalam kemalangan kereta di Paris.

Dalam komen umum pertamanya sejak kematian permaisuri, Putera Harry – anak lelaki Diana – memberikan penghormatan penuh emosi kepada “nenek”nya semalam, dengan mengatakan dia akan sangat dirindui bukan sahaja oleh keluarga, tetapi seluruh dunia.

“Kami juga tersenyum mengetahui bahawa anda dan datuk bersatu semula sekarang, dan kedua-duanya bersama dengan aman,” kata Harry, merujuk kepada suami Elizabeth yang berusia 73 tahun, Putera Philip, yang meninggal dunia tahun lalu.

Read Previous

Michael Keaton memenangi anugerah Emmy untuk ‘Dopesick’ ketika Hollywood meraikan TV

Read Next

Biden membangkitkan misi Bulan AS dalam perjuangan kanser yang diperbaharui

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.