The Malaysia Post

Biden membangkitkan misi Bulan AS dalam perjuangan kanser yang diperbaharui

Presiden Joe Biden semalam menyeru usaha negara untuk mendaratkan seorang lelaki di Bulan 60 tahun lalu dalam ucapan yang menggembar-gemburkan inisiatif Cancer Moonshotnya, yang bertujuan mengurangkan separuh kadar kematian akibat kanser di seluruh Amerika Syarikat.

Demokrat berada di Boston untuk ucapan yang sengaja menggemakan “ucapan Moonshot” John F. Kennedy pada 1962 yang terkenal di mana dia menyeru untuk mendaratkan seorang Amerika di permukaan bulan – sesuatu yang dicapai pada tahun 1969, selepas pembunuhannya.

Kali ini, Biden mendorong usaha yang disokong kerajaan untuk menyelaras dan membiayai rawatan kanser, mencari penawar dan secara amnya untuk mencegah penyakit itu melalui kesihatan awam yang lebih baik.

Kanser kekal sebagai punca kematian nombor dua selepas penyakit jantung dan Biden berkata Cancer Moonshotnya boleh mengurangkan separuh kadar kematian dalam tempoh 25 tahun akan datang.

“Saya tahu kita boleh melakukan ini bersama-sama, kerana saya tahu ini: tiada apa-apa, tiada apa-apa, tiada apa-apa di luar kapasiti atau kemampuan kita jika kita bekerjasama sebagai Amerika Syarikat,” katanya.

Biden berkata bahawa seperti pada tahun 1962, ketika negara itu berada di tengah-tengah Perang Dingin dan ketegangan domestik yang tinggi mengenai hak sivil, Amerika Syarikat hari ini berada di “titik perubahan”. Dan seperti Kennedy dengan program Moonnya, Biden berkata dia mahu menetapkan “tujuan nasional yang boleh mengumpulkan rakyat Amerika dalam tujuan bersama.”

Sokongan daripada anak perempuan JFK

Caroline Kennedy, anak perempuan JFK yang dibunuh dan kini duta AS ke Australia, berkata bapanya telah menentang pihak yang ragu-ragu pada 1960-an, apabila “para saintis tidak pasti walaupun Bulan mendarat di permukaan Bulan adalah mungkin.” Kennedy, bagaimanapun, “memahami kuasa idea itu” dan melihat projek itu sebagai satu cara untuk menyatukan negara. “Tiada sesiapa yang menjiwai semangat itu lebih daripada Presiden Joe Biden,” katanya. “Sebagai presiden, dia telah memulihkan jiwa Amerika.” Pertempuran menentang kanser adalah peribadi untuk Biden: anaknya Beau meninggal dunia akibat kanser otak pada 2015 ketika Biden menjadi naib presiden kepada Barack Obama.

Biden menyatakan bahawa kanser “tidak mendiskriminasi…, ia tidak kisah jika anda seorang Republikan atau Demokrat.” “Saya memberi kata-kata saya sebagai Biden: Cancer Moonshot ini adalah salah satu sebab mengapa saya bertanding sebagai presiden.” Kaitan dengan program Bulan juga berusaha untuk menambah momentum Demokrat menjelang pilihan raya kongres pertengahan bulan November di mana Demokrat menghadapi kemungkinan kekalahan Republikan di Kongres, merumitkan teruk dua tahun terakhir penggal pertama Biden.

Tukar trajektori

Biden berkata rancangannya akan mendorong untuk penawar dan cara untuk menguruskan kanser, mengubah “lebih banyak kanser daripada hukuman mati kepada penyakit kronik yang boleh dihidapi orang ramai.” “Kami tahu kami boleh mengubah trajektori,” katanya.

Presiden berkata beliau memanfaatkan pembiayaan tetapi juga kepakaran kerajaan dalam penyelidikan berteknologi tinggi yang serupa dengan industri pertahanan, di mana perkongsian awam-swasta memacu inovasi dalam persenjataan dan keperluan ketenteraan lain.

Sebuah agensi baharu bernama Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan untuk Kesihatan (ARPA-H) dan “kabinet kanser” baharu Rumah Putih akan “meningkatkan pembiayaan untuk memecahkan kesesakan balak dan mempercepatkan kejayaan,” sambil mendapat sokongan usahawan daripada saintis canggih dengan Nasa, Pentagon dan jabatan tenaga.

Matlamatnya adalah untuk “menggunakan semua aset yang kami ada,” kata Biden, dan ini “mungkin memerlukan perkongsian yang luar biasa.”

Rangsangan bioteknologi

Terdahulu, Biden menandatangani perintah eksekutif yang bertujuan untuk memperkukuh usaha sektor bioteknologi AS yang menjejaki jejak untuk menghadapi saingan komersial yang semakin meningkat di China.

Perintah itu membawa sokongan persekutuan untuk “kawasan yang akan menentukan kepimpinan bioteknologi AS dan daya saing ekonomi kita dalam dekad akan datang,” kata seorang pegawai kanan pentadbiran Biden kepada pemberita.

Pegawai itu berkata walaupun penyelidikan bioteknologi AS menerajui dunia, aplikasi perindustrian semakin berada di tangan negara lain.

“Melainkan kita menterjemah inovasi bioteknologi kepada faedah ekonomi dan masyarakat untuk semua rakyat Amerika, negara lain, termasuk dan terutamanya China, melabur secara agresif dalam sektor ini,” yang menimbulkan “risiko,” kata pegawai itu.

Rumah Putih berkata industri bioteknologi AS berada di peringkat termaju kemajuan perubatan – baru-baru ini dilihat dalam perkembangan pesat vaksin, ujian dan terapeutik untuk membantu menguruskan wabak Covid-19 – tetapi skop potensinya lebih jauh.

Jurucakap rasmi kepada pemberita memetik kajian yang mencadangkan bahawa “sebelum penghujung dekad, biologi kejuruteraan mempunyai potensi untuk digunakan dalam industri pembuatan yang menyumbang lebih daripada satu pertiga daripada keluaran global. Itu bersamaan dengan hampir AS$30 trilion (RM135 trilion) dari segi nilai.” Kawasan yang sedang berkembang untuk industri bioteknologi termasuk plastik dan getah baharu, bahan api jet, dan baja mesra alam.

Read Previous

Raja Charles dan adik-beradik berjaga-jaga senyap kepada mendiang ibu, Ratu Elizabeth

Read Next

BN sedia menawan hati rakyat Pulau Pinang, kata PM Ismail Sabri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.