The Malaysia Post

Michael Keaton memenangi anugerah Emmy untuk ‘Dopesick’ ketika Hollywood meraikan TV

Michael Keaton mendapat anugerah Emmy hari ini kerana memainkan watak doktor bandar kecil yang ketagih ubat penahan sakit dalam Dopesick ketika bintang Hollywood berkumpul untuk menikmati televisyen terbaik.

Keaton membintangi siri terhad Hulu yang menjadi tumpuan pada wabak opioid Amerika. Pelakon itu mengucapkan terima kasih kepada orang-orang dalam hidupnya yang telah menyokongnya selama bertahun-tahun walaupun pada hakikatnya “Saya memperbodohkan diri saya berulang kali.”

“Saya mempunyai beberapa keraguan,” kata Keaton sambil memegang Emmynya untuk pelakon terbaik dalam siri terhad.

“Awak tahu tak? Kami tenang.”

Murray Bartlett, yang memainkan watak sebagai pengurus hotel di sebuah resort mewah di HBO The White Lotus, dinobatkan sebagai pelakon pembantu terbaik dalam siri terhad.

“Saya hanya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu saya, sepanjang perjalanan pulang ke Australia, kerana memberikan saya asas kasih sayang tanpa syarat yang paling indah dan memberi inspirasi kepada saya untuk mempercayai bahawa kita semua boleh melakukan itu untuk satu sama lain,” kata Bartlett.

Bintang Saturday Night Live, Kenan Thompson, pengacara acara di Teater Microsoft di pusat bandar Los Angeles, menjanjikan malam perayaan untuk meraikan salah satu hobi kegemaran dunia.

“Apa yang akan kita lakukan tanpa televisyen, membaca buku?” dia bergurau, sebelum menyertai nombor tarian kepada lagu tema yang terdiri daripada sitkom klasik Friends kepada penama drama terbaik semasa Stranger Things.

“Malam ini adalah pesta!” jerit penyampai kejutan Oprah Winfrey dari atas pentas.

Succession, siri HBO yang dibintangi Brian Cox sebagai bapa keluarga yang bertanding untuk mengawal dinasti media, adalah kegemaran untuk hadiah utama malam itu ― drama terbaik. Siri ini, yang mengisahkan tentang keluarga kaya yang berebut kuasa, memenangi anugerah itu pada 2020.

Tetapi pakar anugerah berkata pendatang baru Permainan Squid boleh merampas trofi, dan jika ya ia akan mencipta sejarah sebagai program bahasa bukan Inggeris pertama yang menuntut siri Emmy. Rancangan tentang pertandingan hidup atau mati yang menawarkan kemungkinan kekayaan menjadi fenomena global apabila ia mula diperkenalkan di Netflix Inc setahun lalu.

Pesaing lain termasuk filem thriller Apple TV+ di tempat kerja Severance, yang telah menjana buzz baru-baru ini di Hollywood, dan musim akhir Netflix’s Ozark dan AMC’s Better Call Saul.

Dalam perlumbaan komedi, siri rasa gembira Apple TV+ Ted Lasso kembali lagi selepas dinobatkan sebagai komedi terbaik tahun lepas. Saingannya termasuk Hulu’s Only Murders in the Building, dibintangi oleh Steve Martin, Martin Short dan Selena Gomez sebagai jiran yang menjadi podcaster jenayah sebenar, dan ABC Abbott Elementary tentang guru di sekolah yang kebanyakannya berkulit hitam di Philadelphia.

Short dan Martin bersaing antara satu sama lain untuk pelakon komedi terbaik, bersama dengan bintang Lasso Jason Sudeikis.

Pesaing untuk pelakon komedi utama termasuk Quinta Brunson, pencipta berusia 32 tahun dan bintang Abbott Elementary, bintang Insecure Issa Rae dan Jean Smart dari Hacks.

Read Previous

Parlimen Singapura membahaskan bagaimana kerajaan akan memastikan pekerja republik itu mendapat manfaat daripada pas kerja baharu untuk bakat asing terkemuka

Read Next

Raja Charles dan adik-beradik berjaga-jaga senyap kepada mendiang ibu, Ratu Elizabeth

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.