The Malaysia Post

Parlimen Singapura membahaskan bagaimana kerajaan akan memastikan pekerja republik itu mendapat manfaat daripada pas kerja baharu untuk bakat asing terkemuka

Dengan pas kerja baharu yang akan diperkenalkan tahun depan untuk bakat luar negara, bagaimanakah kerajaan Singapura akan menjejaki sama ada golongan tinggi ini menyampaikan kemahiran mereka kepada rakyat Singapura untuk akhirnya memenuhi peranan mereka? Beberapa Ahli Parlimen (AP) pembangkang mengemukakan soalan ini kepada Menteri Tenaga Manusia Tan See Leng di Parlimen semalam berhubung Pas Rangkaian dan Kepakaran Luar Negara (Satu) baharu.

Dalam kenyataan menteri mengenai perkara itu, Dr Tan telah menegaskan bahawa dasar dan peraturan kerajaan hanya boleh berbuat begitu banyak untuk membangunkan ekonomi Singapura.

“Penduduk tempatan sendiri harus terus meningkatkan kemahiran kami dan bersedia untuk pergi ke peringkat antarabangsa. Kita juga harus membantu pendatang baru untuk berintegrasi dalam masyarakat kita,” katanya.

“Kita semua mesti sentiasa mencari kemungkinan apa yang boleh kita cipta bersama, apabila kita membawa pelbagai kemahiran dan kepakaran kita, untuk bekerja sebagai satu.” One Pass diumumkan dua minggu lalu sebagai pas lima tahun yang disasarkan kepada warga asing yang memperoleh sekurang-kurangnya S$30,000 sebulan dalam usaha untuk menarik bakat terbaik ke Singapura.

Pas kerja ini akan mempunyai beberapa faedah berbanding Pas Pekerjaan (EP) biasa, seperti tempoh yang lebih lama, fleksibiliti untuk bekerja untuk beberapa syarikat di Singapura dan pengecualian daripada sistem kelulusan berasaskan mata baharu.

Kerajaan Singapura sering mengulangi bahawa Pas Pekerjaan membenarkan syarikat membawa masuk profesional asing untuk menutup jurang kemahiran dalam aktiviti bernilai tinggi di mana terdapat kekurangan pekerja yang cekap di Singapura, sebelum rakyat Singapura boleh dilatih untuk mengambil pekerjaan ini.

Selepas ucapan Dr Tan, Ketua Pembangkang Pritam Singh menyentuh tentang keperluan untuk memastikan jurang pekerjaan tempatan-asing tidak menjadi masalah kekal dalam masyarakat dan bertanya bagaimana kerajaan Singapura berhasrat untuk mengesan dan mempromosikan pemindahan kemahiran kepada rakyat Singapura. oleh pemegang EP, termasuk One Pass.

“Pemindahan kemahiran kepada pekerja Singapura mesti menjadi pusat dasar tenaga kerja kami untuk memastikan rakyat Singapura dapat memanfaatkan peluang pekerjaan yang baik,” kata pemimpin Parti Pekerja (WP).

‘Rindu hutan untuk pokok’

Sebagai jawapan, Dr Tan merujuk kepada ucapannya sebelum ini di mana beliau menyifatkan pemegang One Pass sebagai individu yang berpotensi mendorong sempadan baharu, menarik pelaburan dan minat yang lebih besar untuk mengembangkan ekosistem tempatan dan, yang paling penting, mencipta pelbagai peluang untuk rakyat Singapura.

Cuba untuk mengukur kejayaan pas kerja baharu ini dan meletakkan petunjuk prestasi utama pada pemegang pas ini akan berisiko “hilang hutan untuk pokok”, katanya.

Memberi beberapa contoh bagaimana pas ini akan memberi manfaat kepada rakyat Singapura, Dr Tan berkata bahawa sesetengah pemegang pas mungkin pekerja, yang memungkinkan untuk membawa unit perniagaan baharu ke Singapura atau mengembangkan barisan perniagaan baharu.

Orang lain mungkin menubuhkan syarikat mereka sendiri, seterusnya menjana pekerjaan. Sesetengah juga mungkin dibawa oleh syarikat untuk mengajar, menasihati atau berunding dengan perusahaan tempatan, berkongsi kepakaran mereka dengan mereka.

Perusahaan kecil dan sederhana juga boleh mendapat manfaat daripada mengupah pemegang One Pass secara terus atau memanfaatkan kepakaran mereka melalui perkhidmatan perundingan atau menjemput mereka untuk menyertai lembaga mereka.

Pada asasnya, Dr Tan berkata bahawa objektif pas baharu itu adalah untuk mencari kawasan ekonomi baharu yang boleh diceburi Singapura dan mengembangkannya untuk akhirnya memberikan peluang ekonomi yang ketara kepada perniagaan dan pekerja tempatan.

Dr Tan menambah dalam jawapannya kepada Singh bahawa terdapat banyak lagi program kerajaan yang menyokong pembangunan kemahiran pekerja di sini, termasuk SkillsFuture, Geran Pembangunan Perusahaan dan Program Pemindahan Keupayaan.

Ahli Parlimen Bukan Kawasan Pilihan Raya Leong Mun Wai, dari Parti Progress Singapore, kemudian mengulangi soalan Singh dan bertanya mengapa kerajaan Singapura tidak boleh memberi mandat kepada bimbingan, pemindahan kemahiran dan perancangan penggantian di bawah program pas kerjanya.

Dr Tan menjawab: “Saya rasa kita kini berada di peringkat di mana kita bukan sahaja melihat set kemahiran sahaja (atau) kepakaran.

“Lebih daripada proksi nilai S$30,000, kami sedang melihat untuk mewujudkan ekosistem yang berbeza dengan ketara. Satu yang diharapkan akan memastikan kemakmuran dan kemajuan berterusan kami untuk lima atau 10 dekad akan datang dan seterusnya.” Dalam kenyataan menterinya, Dr Tan juga telah menjawab soalan Ahli Parlimen WP Jamus Lim sama ada kerajaan Singapura akan “mengkodkan” keperluan latihan dan pemindahan kemahiran ke dalam undang-undang.

Dr Tan memberi amaran supaya tidak mengambil pendekatan “terlalu deterministik”.

“Pada penghujung hari, pemindahan kemahiran bukanlah proses yang mudah dan linear. Adalah mustahil untuk membuat satu peraturan tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk kemahiran dipindahkan daripada seorang kepada orang lain, atau berapa banyak kemahiran untuk dipindahkan, dalam perkara itu,” katanya.

“Jadi, pendekatan kami bukanlah untuk menetapkan keperluan mandatori bagi pemindahan kemahiran, tetapi untuk meletakkan ekosistem dasar yang betul yang memberi insentif kepada perniagaan untuk memilih pekerja asing pelengkap, sambil membina teras Singapura yang kukuh.”

Read Previous

Tiga perlawanan Liga Perdana ditangguhkan, perlawanan FA dan EFL disambung semula hari ini

Read Next

Michael Keaton memenangi anugerah Emmy untuk ‘Dopesick’ ketika Hollywood meraikan TV

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.