The Malaysia Post

Tiga perlawanan Liga Perdana ditangguhkan, perlawanan FA dan EFL disambung semula hari ini

Tiga perlawanan Liga Perdana yang dijadualkan pada hujung minggu ini telah ditangguhkan menjelang pengebumian Ratu Elizabeth Isnin depan, termasuk perlawanan Chelsea di tempat sendiri menentang Liverpool pada Ahad, Liga Perdana telah mengumumkan.

Perlawanan di tempat sendiri Manchester United menentang Leeds United pada hari Ahad juga telah ditangguhkan manakala perlawanan Brighton & Hove Albion menentang Crystal Palace pada hari Sabtu masih ditangguhkan, kata liga itu.

Permainan Brighton pada asalnya ditangguhkan kerana tindakan perindustrian yang dirancang pada rangkaian kereta api, yang telah dibatalkan selepas kematian ratu.

Badan pemerintah bola sepak Inggeris telah pun menangguhkan semua perlawanan hujung minggu lalu sebagai tanda penghormatan.

“Tujuh daripada 10 perlawanan Liga Perdana hujung minggu ini akan dimainkan, dengan tiga perlawanan ditangguhkan kerana acara sekitar pengebumian Ratu,” kata Liga Perdana dalam satu kenyataan.

“Berikutan perundingan meluas dengan kelab, polis, Kumpulan Penasihat Keselamatan tempatan dan pihak berkuasa lain yang berkaitan, tiada pilihan lain selain menangguhkan tiga perlawanan itu.

“Untuk perlawanan yang dimainkan semasa tempoh Perkabungan Negara, penghormatan akan diberikan kepada Ratu di stadium Liga Perdana.” Manchester United berkata perlawanan mereka ditangguhkan kerana Polis Greater Manchester “menyokong pasukan di seluruh United Kingdom di lokasi dan acara penting” selepas kematian ratu.

Tarikh baharu untuk jadual yang disusun semula akan diumumkan dalam masa terdekat, tambah liga itu.

Perlawanan FA, EFL disambung semula

Terdahulu, Persatuan Bola Sepak England (FA) dan Liga Bola Sepak Inggeris (EFL) berkata perlawanan akan disambung semula seperti yang dijadualkan mulai Selasa selepas pusingan terakhir perlawanan ditangguhkan berikutan kematian ratu minggu lalu.

“Selepas tempoh berhenti dan refleksi untuk perlawanan kebangsaan kami, kami boleh mengesahkan bahawa perlawanan akan disambung semula seperti yang dijadualkan,” kata FA pada hari Isnin.

Itu termasuk perlawanan daripada Liga Super Wanita dan Kejohanan wanita, kelayakan pusingan kedua Piala FA, Piala FA wanita, peringkat bawah piramid bola sepak Inggeris serta semua perlawanan merentas bola sepak akar umbi.

Bagaimanapun, perlawanan Piala FA dan Piala Belia FA akan kembali lewat pada hari Isnin. FA juga berkata bahawa semua perlawanan yang dijadualkan akan ditangguhkan pada Isnin depan, hari pengebumian permaisuri.

EFL berkata pada hari Isnin bahawa penghormatan akan dibayar kepada permaisuri di kawasan di seluruh England.

“Senyap seminit akan diadakan sebelum perlawanan, dengan lilitan lengan hitam dipakai oleh peserta, bendera dikibarkan separuh tiang dan Lagu Kebangsaan dimainkan di stadium,” katanya dalam satu kenyataan.

“Dengan rancangan kepolisan nasional yang kini beroperasi, Liga dan kelab akan terus bekerjasama dengan pasukan berkenaan dengan sebarang cabaran yang mungkin timbul berkaitan kepolisan perlawanan tertentu.” Perlawanan kumpulan Liga Europa Khamis antara Arsenal dan PSV Eindhoven telah ditangguhkan kerana kekurangan anggota keselamatan yang mencukupi di London.

Read Previous

Ujian DNA mengesahkan identiti mangsa penipuan kerja warga Malaysia di Mae Sot, berhampiran sempadan Thai-Myanmar

Read Next

Parlimen Singapura membahaskan bagaimana kerajaan akan memastikan pekerja republik itu mendapat manfaat daripada pas kerja baharu untuk bakat asing terkemuka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.