The Malaysia Post

Ujian DNA mengesahkan identiti mangsa penipuan kerja warga Malaysia di Mae Sot, berhampiran sempadan Thai-Myanmar

Keputusan ujian asid deoksiribonukleik (DNA) mengesahkan lelaki yang meninggal dunia di Hospital Mae Sot berhampiran sempadan Thailand-Myanmar Mei lalu adalah warga Malaysia Goi Zhen Feng, yang dipercayai menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan.

Hasil ujian DNA menunjukkan Goi Chee Kong adalah (99.99 peratus) bapa kandung mangsa.

Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Teruntum (Pahang), Sim Chon Siang, yang membantu Chee Kong di Bangkok, berkata dengan keputusan ujian DNA, keluarga akan memohon untuk menukar nama si mati kepada nama asalnya — Zhen Feng.

“Selepas itu upacara pembakaran mayat akan diadakan. Kami menjangkakan abu jenazah akan dibawa pulang oleh ibu bapa mendiang ke kediaman keluarga di Ipoh pada Jumaat atau Sabtu ini,” katanya kepada Bernama.

Sebelum ini, Chee Kong dimaklumkan anak sulungnya telah meninggal dunia dan dikebumikan di tanah perkuburan di Si Racha di wilayah Chonburi dengan nama “Mun Jun Hong”. Sehubungan itu, pihak keluarga telah membuat permohonan untuk proses menggali semula kubur tersebut bagi membolehkan ujian DNA dijalankan.

Bernama pada 4 September melaporkan Chee Kong, 50, dan isterinya yang berusia 45 tahun pergi ke Bangkok untuk mencari anak sulung mereka yang hilang.

Bagaimanapun, apabila tiba di Bangkok pada 30 Ogos dan dijadualkan ke Mae Sot pada keesokan harinya untuk bertemu anak mereka yang dikatakan sakit dan menerima rawatan di Hospital Mae Sot, mereka dimaklumkan bahawa Zhen Feng telah pun meninggal dunia pada Mei lalu. 11.

Lebih menyedihkan apabila mendapat tahu anak mereka menjadi mangsa sindiket penipuan pekerjaan di Myawaddy, Myanmar.

Pasangan itu juga dimaklumkan oleh doktor bahawa si mati telah didera sebelum dihantar ke hospital oleh kumpulan sindiket penipuan kerja pada 11 April, menggunakan nama palsu “Mun Jun Hong” dan nombor pasport palsu. Mangsa dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) hospital dan meninggal dunia pada 2 pagi pada 11 Mei sebelum jenazahnya dikebumikan di tanah perkuburan Si Racha di wilayah Chonburi dengan nama palsu.

Pada 2 September lalu, keluarga mangsa terpaksa mengumpul dana untuk membayar bil hospital kira-kira RM40,000 sebelum mereka mendapat sijil kematian untuk menjalankan ujian DNA, membakar mayat dan membawa abu mangsa pulang ke Ipoh.

Zhen Feng, pelajar tahun akhir di Institut Pendidikan Guru (IPG), berlepas ke Bangkok untuk bercuti pada 19 Januari lalu dan bertemu rakan media sosialnya, dan sepatutnya pulang ke Malaysia untuk menyambut hari lahir ibunya pada 5 Februari.

Pada 7 Februari, bapa Zhen Feng membuat laporan orang hilang. Pada 31 Mac, Zhen Feng menghubungi keluarganya dan memberitahu mereka dia berada di Mae Sot di Wilayah Tak dan memerlukan RM80,000 untuk rawatan perubatan sebelum menghilangkan diri.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sultan Selangor membatalkan gelaran negeri yang dianugerahkan kepada Najib, Rosmah

Read Next

Tiga perlawanan Liga Perdana ditangguhkan, perlawanan FA dan EFL disambung semula hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.