The Malaysia Post

Dengan Najib di penjara, semangat Umno menjadi lemah

Umno telah dilemahkan dengan Datuk Seri Najib Razak tidak beraksi — beliau kalah dalam rayuan terakhirnya terhadap hukuman SRC International semalam — walaupun beliau tidak memegang sebarang jawatan rasmi dalam parti.

Popular disebut sebagai Bossku, Najib memupuk semangat juang penyokong akar umbi kerana Barisan Nasional (BN) pimpinan Umno bukan sahaja memenangi pilihan raya kecil tetapi juga pilihan raya negeri.

Dengan beliau terkeluar daripada politik arus perdana sekarang, Umno sudah pasti lemah walaupun presiden parti Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pemimpin lain sedang bertegas.

Imej Bossku yang dijenamakan semula Najib adalah tonik yang menghidupkan semula parti selepas kekalahan teruk mereka pada 2018.

Gabungan itu telah menikmati perjalanan yang baik dan pemimpinnya menjangkakan majoriti yang lumayan menjelang pilihan raya umum ke-15.

Ramai penyokong Umno ketika ditemui selepas Najib kalah dalam rayuannya semalam nyata terkejut dan berkata mereka mungkin tidak akan keluar mengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri kini menjadi sasaran kemarahan mereka kerana merasakan kelewatan mengadakan pilihan raya umum memberi kelebihan kepada Pembangkang.

Mereka berkata, kelewatan itu juga memberi masa kepada Pembangkang untuk membangkitkan isu yang menjejaskan BN.

Read Previous

Bilik VIP dengan bantal gebu untuk Najib di belakang bar? Jabatan Penjara mengatakan palsu

Read Next

Azizulhasni, Zii Jia pendahulu untuk anugerah Atlet Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.