The Malaysia Post

Bilik VIP dengan bantal gebu untuk Najib di belakang bar? Jabatan Penjara mengatakan palsu

Jabatan Penjara hari ini menafikan dakwaan bahawa bilik kurung khas telah disediakan untuk bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak di Penjara Kajang.

Pada catatan Facebook terbarunya, jabatan itu mengecop perkataan “PALSU” — Bahasa Melayu untuk palsu — dalam huruf besar merah di seberang gambar yang menunjukkan bilik luas dengan rak terbuka putih, beberapa katil dengan bantal gebu, meja bulat dan apa yang kelihatan seperti peti sejuk mini, dan menggesa orang ramai untuk “berhenti menyebarkan maklumat palsu”.

Penafian jabatan itu berikutan penyebaran gambar sama di media sosial.

Foto itu nampaknya berasal dari akaun Facebook dengan nama D’eyo Adie, mendakwa bilik itu adalah sel penjara khas untuk banduan VIP.

D’eyo Adie mendakwa banduan VIP ini juga akan mendapat set televisyen peribadi, akses internet, buku, penghawa dingin dan makanan dan minuman mewah berharga sehingga RM150 sehari seorang berbanding RM30 sehari yang dianggarkan untuk banduan “biasa”.

Najib, 69, dihantar ke Penjara Kajang petang semalam sejurus selepas kalah dalam rayuan terakhirnya terhadap sabitan dan hukuman SRC International Sdn Bhd di Mahkamah Persekutuan.

Dia didapati bersalah mencuri RM42 juta dana milik syarikat pelaburan berdaulat itu dan dihukum penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Read Previous

Shafee memfailkan rayuan di Mahkamah Persekutuan berhubung keputusan menolak tawaran Najib untuk Peguam Permaisuri

Read Next

Dengan Najib di penjara, semangat Umno menjadi lemah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.