The Malaysia Post

Azizulhasni, Zii Jia pendahulu untuk anugerah Atlet Terbaik

Jaguh berbasikal trek Datuk Mohd Azizulhasni Awang dan pemain perseorangan lelaki terkemuka Lee Zii Jia adalah antara pesaing untuk anugerah Atlet Terbaik Persatuan Penulis Sukan Malaysia (SAM)-100PLUS Perpaduan 2020/2021.

Presiden SAM Norismadi Abd Manap berkata tiga lagi calon untuk anugerah itu, yang akan diadakan pada 6 September, ialah pemain lawan Aaron Chia-Soh Wooi Yik, pemenang pingat gangsa beregu lelaki Sukan Olimpik Tokyo 2020; ratu terjun Datuk Pandelela Rinong; dan eksponen muay Thai Rifdean Mansor.

Empat atlet Paralimpik Tokyo 2020 — pemenang pingat emas Bonnie Bunyau Gustin (powerlifting), Datuk Abdul Latif Romly (olahraga) dan Cheah Liek Hou (badminton) serta pemenang pingat perak Chew Wei Lun (boccia) — sedang bertanding untuk Atlet Para. Anugerah tahun.

Norismadi menjangkakan majlis anugerah itu, yang akan diadakan selepas satu tahun terhenti akibat pandemik Covid-19, menjadi lebih menarik kerana ini merupakan kali pertama mereka menggabungkan edisi 2020 dan 2021.

Beliau berkata, kira-kira 200 penyertaan telah diterima termasuk dari portal bagi 17 anugerah kewartawanan sukan kali ini membabitkan lapan kategori setiap satu bagi 2020 dan 2021 serta Anugerah Siebel bagi pemenang terbaik keseluruhan.

“Tahun ini kami juga memperkenalkan dua kategori — Kewartawanan Sukan Perpaduan Terbaik dan Foto Perpaduan Terbaik.

“Kategori anugerah perpaduan, yang merupakan kerjasama antara SAM dan Kementerian Perpaduan Negara, diwujudkan kerana ia secara tidak langsung dapat membantu rakyat Malaysia sedar bahawa unsur perpaduan sangat jelas dan ketara dalam sukan,” katanya.

Beliau juga menegaskan bahawa sejumlah RM109,000 hadiah wang tunai menanti pemenang, menjadikannya jumlah tertinggi pernah diberikan sejak acara itu bermula pada 1985.

Majlis anugerah tahun ini, yang akan diadakan di sebuah hotel terkemuka di sini, dijangka disempurnakan oleh Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan turut dihadiri Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Read Previous

Dengan Najib di penjara, semangat Umno menjadi lemah

Read Next

Tiada seorang pun isteri saya bernama Zainab, tegas Dr Abdul Latiff

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.