The Malaysia Post

Tiada seorang pun isteri saya bernama Zainab, tegas Dr Abdul Latiff

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas Khas) Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad hari ini menafikan isterinya bernama Zainab Mohd Salleh, nama wanita yang dikaitkan dengan skandal kapal tempur pesisir (LCS) yang kontroversi.

Dalam catatan Facebook, bekas timbalan menteri pertahanan itu menambah bahawa tiada ahli keluarganya terlibat dalam perniagaan membekal atau membina LCS.

“Isteri saya, atau dalam kalangan isteri saya, tidak ada orang bernama Zainab Mohd Salleh,” tegasnya.

Timbalan presiden PKR Rafizi Ramli sebelum ini mendakwa dalam satu kenyataan bahawa orang bernama Zainab Mohd Salleh adalah isteri kedua Abdul Latiff dan pemilik sebuah syarikat luar pesisir yang disalurkan dana LCS.

Dia juga mendakwa telah melihat laporan daripada siasatan dalaman oleh Boustead Heavy Industries Corporation Bhd, yang mendedahkan bagaimana subkontraktor LCS telah membayar €43.69 juta, bersamaan RM210 juta, berdasarkan invois daripada firma Perancis, tetapi pembayaran pergi ke Malta- sebaliknya memperbadankan firma palsu.

“Modus operandi yang digunakan adalah sama dengan kaedah yang digunakan untuk mencuri wang 1MDB. Syarikat palsu ditubuhkan di seluruh dunia yang namanya sama dengan syarikat sebenar,” katanya.

Pada hari Isnin, portal berita MalaysiaNow melaporkan bahawa Zainab didakwa salah seorang pemilik sebuah syarikat yang terlibat dalam projek LCS sebagai “dialamatkan dengan meragukan di Paris walaupun pembayaran kepadanya dikeluarkan di Singapura, corak yang berleluasa di kalangan kontraktor lain yang dianugerahkan dengan LCS berfungsi.”

Ia juga melaporkan bahawa nama Zainab didakwa dikaitkan dengan syarikat lain yang telah menerima berjuta-juta dolar untuk projek LCS melalui akaun asing yang mencurigakan.

Portal berita The Edge melaporkan bahawa syarikat tersebut turut dinamakan dalam Panama Papers serta Paradise Papers, yang mendedahkan bagaimana syarikat luar pesisir menyembunyikan wang daripada aktiviti haram di seluruh dunia.

Projek LCS itu merupakan perolehan terbesar dalam sejarah Kementerian Pertahanan (Mindef) dengan kos keseluruhan RM9 bilion. Kontrak tersebut bermula pada 2013 dengan jangka masa sepuluh tahun dan enam kapal LCS dijangka dibina dan dihantar ke negara ini menjelang akhir 2023.

Read Previous

Azizulhasni, Zii Jia pendahulu untuk anugerah Atlet Terbaik

Read Next

Mengapa tiada sesiapa pun didakwa secara langsung dalam skandal LCS apabila pihak berkuasa menyedari penyelewengan sejak dua tahun lalu? Kit Siang bertanya kepada SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.