The Malaysia Post

Mengapa tiada sesiapa pun didakwa secara langsung dalam skandal LCS apabila pihak berkuasa menyedari penyelewengan sejak dua tahun lalu? Kit Siang bertanya kepada SPRM

Ahli Parlimen Pembangkang Lim Kit Siang hari ini menuntut Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Tan Sri Azam Baki menjelaskan mengapa ia tidak mengesyorkan pertuduhan bagi apa yang dikatakan sebagai skandal perolehan tentera laut terbesar dalam sejarah Malaysia.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu menyatakan bahawa SPRM telah memiliki laporan audit forensik mengenai perolehan kapal tempur pesisir (LCS) bernilai RM9 bilion sejak dua tahun lalu — didedahkan baru-baru ini — yang menyerlahkan segala bentuk penyelewengan kewangan.

“Membaca laporan audit forensik mengenai skandal LCS dari 2011 hingga 2014 mengenai ‘urus niaga yang boleh dipersoalkan’, walaupun dengan lebih 10 muka surat yang disunting semuanya dalam warna hitam, persoalan yang akan ditanya oleh setiap pembaca ialah — mengapa SPRM, yang bernilai garamnya, tidak mengenakan bayaran. sesiapa sahaja untuk skandal LCS RM9 bilion selama lebih dua tahun!” katanya dalam satu kenyataan.

Lim menyatakan bahawa tiga pertuduhan rasuah terhadap bekas pengarah urusan Boustead Heavy Industries Corp Bhd Tan Sri Ahmad Ramli Mohd Nor tiada kaitan dengan skandal LCS, kerana ia mendahului isu Surat Anugerah bagi perolehan LCS RM9 bilion yang dikeluarkan. pada 16 Disember 2011.

Pengkritik telah mempersoalkan mengapa beberapa isu pedih yang diketengahkan dalam laporan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mengenai projek LCS tiada dalam senarai pertuduhan terhadap Ahmad Ramli, yang juga bekas ketua tentera laut.

Ahmad Ramli, yang juga pengerusi Jawatankuasa Pemandu LCS, pada 16 Ogos lalu dituduh menyalahgunakan kedudukannya sebagai pengarah Boustead Nayal Shipyard Sdn Bhd (BNS) dengan menawarkan kontrak kepada syarikat tanpa kelulusan lembaga pengarah.

Dalam pertuduhan pertama, dia didakwa meluluskan pembayaran RM13,541,140 kepada Setaria Holding Limited di Bank Standard Chartered, 6 Battery RD, Singapura 049909 tanpa kelulusan lembaga BNS.

Pertuduhan kedua ialah meluluskan pembayaran RM1,360,716 kepada JSD Corporation Pte Ltd di Overseas-Chinese Banking Corporation Limited di Singapura juga tanpa kelulusan lembaga BNS.

Caj terakhir adalah untuk meluluskan pembayaran RM6,182,295 kepada Sousmarin Armada Ltd di Standard Chartered Bank di 6 Battery Road, Singapura.

Lim berkata skandal perolehan LCS boleh menjadi “skandal 1MDB baharu”, sambil menyatakan bahawa laporan audit forensik yang didedahkan menunjukkan manipulasi peringkat tinggi.

“Adakah SPRM menyiasat siapa ‘jerung’ yang sangat besar di sebalik skandal LCS RM9 bilion?” dia tanya.

Beliau menambah bahawa kepentingan negara dipertaruhkan yang menjamin penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja untuk menyiasat dan mengenal pasti “jerung besar” di sebalik skandal LCS.

Dalam laporannya yang dikeluarkan pada 8 Ogos, PAC berkata BNS telah dianugerahkan kontrak 10 tahun RM9.128 bilion dari 2013 hingga 2023 untuk pembekalan enam LCS itu.

Laporan PAC juga mengatakan kerajaan Malaysia setakat ini telah membayar RM6.083 bilion kepada kontraktor, tetapi tiada satu pun daripada enam kapal LCS telah disiapkan. Berdasarkan jadual asal, lima daripada enam kapal LCS sepatutnya telah siap dan diserahkan pada Ogos 2022.

Menurut PAC, projek itu telah mengalami lebihan kos sebanyak RM1.4005 bilion kerana bayaran kerajaan kepada Limbungan Tentera Laut Boustead tidak digunakan sepenuhnya untuk projek LCS, dengan menyatakan bahawa lebihan RM1.4 bilion termasuk RM400 juta yang dibelanjakan untuk bayar hutang lama untuk projek Kenderaan Peronda Generasi Baharu.

Laporan PAC berkata peralatan yang disimpan dalam simpanan untuk projek LCS dianggarkan bernilai RM1.7 bilion, dengan anggaran 15 peratus daripadanya sudah lapuk.

Read Previous

Tiada seorang pun isteri saya bernama Zainab, tegas Dr Abdul Latiff

Read Next

Ka Siong memberitahu meletakkan jawatan sebagai menteri pengangkutan kerana gagal membuktikan projek KVDT2 terlalu mahal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.