The Malaysia Post

Ka Siong memberitahu meletakkan jawatan sebagai menteri pengangkutan kerana gagal membuktikan projek KVDT2 terlalu mahal

Pengerusi Kebangsaan DAP Lim Guan Eng hari ini menggesa Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong meletak jawatan kerana gagal membuktikan dakwaannya terhadap bekas menteri pengangkutan Anthony Loke bahawa tanda harga Pakatan Harapan (PH) RM4.475 bilion untuk Penjejakan Berkembar Lembah Klang (Fasa). 2) (KVDT2) projek terlalu mahal.

Dalam satu kenyataan, Lim merujuk kepada jawapan bertulis parlimen daripada Wee kepada Loke pada 3 Ogos di mana Wee berkata projek KVDT2 akan diteruskan pada kos yang sama RM4.475 bilion dengan kontraktor sama Dhaya Maju LTAT Sdn Bhd.

“Loke betul bahawa Wee berbohong apabila dia menyerang kerajaan PH dengan mengatakan bahawa walaupun pengurangan RM725 juta daripada tanda harga asal kerajaan Barisan Nasional sebanyak RM5.2 bilion, tanda harga baharu kerajaan PH sebanyak RM4.475 bilion adalah terlalu mahal dan terlalu mahal.

“Pentadbiran BN telah menganugerahkan projek KVDT2 kepada Dhaya Maju LTAT Sdn Bhd pada harga RM5.2 bilion pada 5 April 2018, sehari sebelum Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak membubarkan Parlimen untuk mengadakan Pilihan Raya Umum ke-14,” katanya. berkata.

Tambahnya, kerajaan PH terpaksa berpegang kepada perjanjian itu kerana surat anugerah telah pun dikeluarkan.

Sekiranya surat anugerah ditamatkan, kerajaan mungkin perlu membayar pampasan sehingga RM3 bilion.

“Kementerian Kewangan PH bersetuju dengan Anthony Loke dan selepas rundingan terus, berjaya menurunkan tanda harga kepada RM4.475 bilion daripada RM5.2 bilion.

“Apabila Wee cuba mengeluarkan tender terbuka baharu, DM-LTAT, usaha sama antara Dhaya Maju dan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), menyaman kerajaan.

“Kementerian Pengangkutan kemudian membuat pusingan U untuk berundur dan bersetuju membenarkan kontraktor yang sama meneruskan pada tanda harga yang sama iaitu RM4.475 bilion yang dirundingkan oleh kerajaan PH,” katanya.

Selepas kejatuhan kerajaan PH pada 2020, Wee mengambil alih jawatan menteri pengangkutan dan berkata projek KVDT2 akan dibuka semula untuk tender, sebelum mengejek Loke kerana tidak memilih pilihan “lebih murah” ini.

Awal bulan ini, Loke mengakui bahawa ini secara teknikalnya lebih murah tetapi berkata beliau dimaklumkan bahawa akan ada isu undang-undang dalam meminta tender baharu, termasuk keperluan untuk membayar pampasan kepada Dhaya Maju.

Beliau juga berkata Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz pada 2020 menggunakan projek itu sebagai contoh kegemaran PH untuk rundingan terus.

Tetapi dengan jawapan bertulis Wee di parlimen bahawa projek itu diteruskan pada kos yang sama tanpa perubahan material, Loke berkata bahawa Wee harus “makan kata-katanya sendiri”.

Read Previous

Mengapa tiada sesiapa pun didakwa secara langsung dalam skandal LCS apabila pihak berkuasa menyedari penyelewengan sejak dua tahun lalu? Kit Siang bertanya kepada SPRM

Read Next

Tawaran Zii Jia untuk sejarah badminton Malaysia menemui penghujung awal yang mengejutkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.