The Malaysia Post

Tawaran Zii Jia untuk sejarah badminton Malaysia menemui penghujung awal yang mengejutkan

Usaha Lee Zii Jia untuk menjadi juara dunia badminton pertama Malaysia terhenti hari ini dengan kekalahan pusingan ketiga kepada pakej kejutan bukan pilihan dari China, Zhao Junpeng.

Pilihan nombor lima Lee adalah salah seorang pencabar utama untuk merebut kejuaraan minggu ini di Tokyo tetapi dia jatuh ke dalam lubang awal yang tidak dapat dielakkan sendiri, tumbang 21-19, 11-21, 21-19.

Tiga daripada lima pilihan utama lelaki di Tokyo kini telah tersingkir sebelum suku akhir dan Lee berkata bahawa Zhao telah “mengawal perlawanan”.

“Ini adalah sukan,” kata pemain berusia 24 tahun itu, yang menyertai pilihan nombor dua, Kento Momota dan pemain nombor tiga Anders Antonsen, tersingkir awal.

“Anda perlu menang, anda perlu kalah, dan saya fikir tidak kira apa keputusannya, kami perlu menerimanya.”

Pilihan nombor satu dari Denmark, Viktor Axelsen berjaya mara ke suku akhir dengan kemenangan 21-19, 21-16 ke atas pemain Thailand, Sitthikom Thammasin, tetapi Lakshya Sen dari India dan Shi Yuqi dari China kedua-duanya tumbang di tepi jalan.

Bintang yang semakin meningkat, Sen datang ke kejohanan itu selepas memenangi emas di Sukan Komanwel tetapi dia tidak dapat mencari jalan mengatasi rakan senegara India HS Prannoy dalam kekalahan 17-21, 21-16, 21-17.

“Dalam perlawanan kedua saya boleh mengambil peluang itu kerana ia sudah hampir,” kata Sen berusia 21 tahun, yang menjadi pilihan sembilan.

“Dalam perlawanan ketiga adalah sangat penting bagi saya untuk mendapat permulaan yang baik tetapi saya sentiasa ketinggalan satu atau dua mata dan itu membuat perbezaan.”

‘Itu rahsia’

Prannoy, yang mengejutkan Momota pada pusingan kedua, kini berdepan pemain nombor 23 dunia Zhao di suku akhir.

Shi kembali daripada penggantungan 10 bulan daripada Persatuan Badminton China kerana membuat “komen yang tidak wajar” selepas perlawanan 2021 di mana dia menarik diri berdasarkan mata perlawanan.

Anthony Sinisuka Ginting dari Indonesia memulakan kebangkitannya dengan kemenangan 21-11, 13-21, 21-18 dan ganjaran pemain nombor enam itu adalah perlawanan suku akhir menentang Axelsen.

“Hari ini bukanlah perlawanan yang mudah dan esok adalah lebih sukar, jadi saya akan melakukan yang terbaik dan menikmatinya,” kata Ginting, yang diceriakan oleh kumpulan kecil tetapi lantang peminat Indonesia.

“Sudah tentu (Axelsen) mempunyai kelemahan tetapi ia adalah rahsia bagi saya.”

Axelsen tidak pernah menurunkan permainan setakat ini di Tokyo tetapi dia memerlukan beberapa percubaan untuk menamatkan Thammasin apabila dia terpaksa melakukannya.

Pemain Denmark itu ingin menjadi lebih kejam menentang Ginting dan berkata dia “perlu bersedia 120 peratus”.

“Saya perlu bermain lebih baik daripada yang saya lakukan setakat ini,” kata Axelsen yang berada di kedudukan teratas.

“Ia sentiasa menjadi matlamat saya untuk berbuat demikian.”

Juara bertahan Loh Kean Yew turut mara ke suku akhir selepas lawan Angus Ng dari Hong Kong menarik diri semasa perlawanan kedua.

Di bahagian wanita, juara bertahan dan pilihan nombor satu Akane Yamaguchi membuat kerja pendek rakan senegara Jepun Sayaka Takahashi dalam kemenangan 21-18, 21-7.

Yamaguchi seterusnya akan menentang bekas pemain nombor satu dunia Carolina Marin selepas pemain Sepanyol itu menangkis empat mata perlawanan untuk menewaskan pemain China, He Bingjiao 16-21, 21-15, 22-20.

“Untuk berada di luar selama lebih daripada satu tahun, tidak bermain perlawanan seperti ini menentang pemain terkemuka, kadangkala keyakinan anda tidak begitu tinggi,” kata Marin, yang baru kembali daripada kecederaan lutut yang serius pada Mei.

“Tetapi hari ini, untuk mendapatkan kemenangan ini memberi saya keyakinan yang pasti.”

Read Previous

Ka Siong memberitahu meletakkan jawatan sebagai menteri pengangkutan kerana gagal membuktikan projek KVDT2 terlalu mahal

Read Next

Maxis mengeluarkan video Merdeka memfokuskan kepada belia Malaysia sebagai pemimpin hari ini dan esok (VIDEO)

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.