The Malaysia Post

Maxis mengeluarkan video Merdeka memfokuskan kepada belia Malaysia sebagai pemimpin hari ini dan esok (VIDEO)

Penyedia perkhidmatan komunikasi Maxis Berhad telah mengeluarkan filem pendek Merdeka dan Hari Malaysia untuk memberi penghormatan kepada belia yang menjadi pemacu ekonomi digital.

Filem pendek tiga minit berjudul Apalah Generasi ini?, mengikuti cabaran beberapa anak muda Malaysia yang cuba mencari pekerjaan yang menguntungkan dalam masyarakat yang mengharapkan mereka mematuhi cita-cita dan norma sedia ada.

Video itu memaparkan beberapa belia mendedahkan latar belakang mereka yang segar dan unik dalam temu duga kerja.

Kemudian ternyata individu ini adalah pencipta kandungan dan pembuat video yang dilengkapi dengan kemahiran digital untuk berkembang maju pada masa hadapan.

Video itu, yang telah mendapat lebih 1.8 juta tontonan di YouTube dalam masa tiga hari, bertujuan untuk meraikan semangat belia yang berani dan progresif dalam menerima kemungkinan baharu.

Ketua jenama dan pemasaran Maxis Tai Kam Leong dalam satu kenyataan berkata syarikat itu diilhamkan oleh generasi baharu rakyat Malaysia yang menjiwai semangat ‘sentiasa berada di hadapan’ sambil sentiasa mentakrifkan semula maksud hidup, bekerja dan bermain dalam dunia digital ini.

“Dalam memartabatkan rakyat Malaysia ini, kami berharap dapat menyumbang kepada aspirasi negara untuk menjadi teguh bersama.

“Kami komited untuk memperkasakan mereka dengan alatan dan kemahiran digital untuk berkembang maju, kerana kami yakin bahawa mereka adalah teras kepada ekonomi digital Malaysia yang pelbagai dan bertenaga.”

Penyedia perkhidmatan digital dan penyelesaian sambungan itu berkata bahawa ia juga menganjurkan bengkel eKelas Usahawan edisi Hari Malaysia yang popular pada 24 September, menyasarkan usahawan wanita daripada komuniti B40.

Bengkel ini akan terdiri daripada beberapa siri sesi pemasaran digital dengan pendekatan praktikal dan praktikal untuk melengkapkan usahawan melalui modul termasuk petua dan kemahiran asas mengenai pemasaran, fotografi digital, copywriting dan perancangan untuk kempen pemasaran dan pengiklanan melalui platform dalam talian dan media sosial.

Sejak dilancarkan tahun lepas, lebih 1,600 usahawan telah dilatih di bawah program itu.

Bengkel maya ini terbuka kepada semua usahawan sedia ada atau bakal usahawan dengan kapasiti terhad hanya 300 tempat duduk atas dasar siapa cepat dia dapat.

Read Previous

Tawaran Zii Jia untuk sejarah badminton Malaysia menemui penghujung awal yang mengejutkan

Read Next

Jepun membelanjakan AS$1.8 juta untuk pengebumian Abe walaupun mendapat tentangan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.