The Malaysia Post

Jepun membelanjakan AS$1.8 juta untuk pengebumian Abe walaupun mendapat tentangan

Jepun akan membelanjakan AS$1.83 juta (RM8.18 juta) untuk pengebumian negara bagi bekas pemimpin yang terbunuh Shinzo Abe, kata kerajaan hari ini, walaupun mendapat tentangan yang semakin meningkat daripada orang ramai yang marah dengan pendedahan tentang hubungan parti pemerintah dengan Gereja Penyatuan.

Abe, perdana menteri Jepun yang paling lama berkhidmat tetapi berpecah belah, ditembak dan dibunuh pada perhimpunan pilihan raya pada 8 Julai, dan walaupun upacara pengebumian diadakan tidak lama kemudian, Jepun telah memutuskan untuk mengadakan pengebumian negara di arena Nippon Budokan Tokyo pada 27 September.

Kerajaan Perdana Menteri Fumio Kishida, anak didik Abe, memutuskan pengebumian negara akan dibayar semata-mata dengan dana negara.

Tetapi tinjauan pendapat menunjukkan penentangan berterusan terhadap idea itu. Terkini, yang diterbitkan pada Ahad, 53 peratus responden menentang pengebumian negara.

Orang ramai telah marah dengan pendedahan tentang hubungan antara parti pemerintah dan Gereja Penyatuan, yang sebahagian besar responden dalam tinjauan pendapat merasakan belum dijelaskan sepenuhnya dan telah menjadi sakit kepala utama bagi Kishida, mengheret sokongannya.

Gereja itu, yang diasaskan di Korea Selatan pada tahun 1950-an dan terkenal dengan majlis perkahwinan besar-besarannya, selama ini telah berdepan persoalan bagaimana ia meminta derma.

Pembunuh Abe yang disyaki, ditangkap di tempat kejadian sejurus selepas tembakan, berdendam terhadap gereja, mendakwa ia memufliskan ibunya, dan dia menyalahkan Abe kerana mempromosikannya, menurut catatan media sosial dan laporan beritanya.

Lelaki itu sedang menjalani penilaian psikiatri, lapor media.

“Abe sangat dihormati di Jepun dan di peringkat antarabangsa, dan terdapat banyak ucapan takziah (sejak kematiannya),” kata ketua setiausaha kabinet Hirokazu Matsuno pada sidang akhbar.

“Kami percaya adalah perlu bagi Jepun sebagai sebuah negara untuk bertindak balas terhadapnya sebagai etika antarabangsa, dan oleh itu kami memutuskan bahawa adalah yang terbaik untuk menjalankan pengebumian ini sebagai acara rasmi yang dianjurkan oleh kerajaan dan meminta pelawat antarabangsa hadir,” katanya.

Pengebumian terakhir Jepun yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan untuk seorang perdana menteri adalah untuk Shigeru Yoshida pada tahun 1967. Pengebumian berikutnya telah dibayar oleh kedua-dua negeri dan Parti Liberal Demokratik (LDP) yang memerintah, di mana Abe adalah ahli berpengaruh.

Beberapa pemimpin dunia semasa dan bekas dijangka hadir, dengan laporan berita mengatakan persiapan sedang dibuat untuk bekas Presiden AS Barack Obama untuk mengambil bahagian.

Presiden Rusia Vladimir Putin tidak akan hadir, kata Kremlin pada bulan Julai.

Read Previous

Maxis mengeluarkan video Merdeka memfokuskan kepada belia Malaysia sebagai pemimpin hari ini dan esok (VIDEO)

Read Next

Ketua WHO berkata saudara-maranya ‘kebuluran’ di Tigray

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.