The Malaysia Post

Ketua WHO berkata saudara-maranya ‘kebuluran’ di Tigray

Ketua WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus menyuarakan kesakitan peribadinya semalam berhubung situasi di wilayah Tigray Ethiopia, mengeluh bahawa dia tidak dapat menghubungi atau membantu saudara-maranya yang menderita dan kelaparan.

“Saya mempunyai ramai saudara di sana. Saya mahu menghantar wang kepada mereka. Saya tidak boleh menghantar wang kepada mereka. Mereka kelaparan, saya tahu, saya tidak dapat menolong mereka,” kata Tedros kepada wartawan dari ibu pejabat Pertubuhan Kesihatan Sedunia di Geneva.

“Saya tidak boleh membantu mereka, saya tidak boleh membantu mereka … Mereka telah ditutup sepenuhnya,” katanya.

“Saya tidak tahu siapa yang sudah mati atau yang masih hidup.” Ketua agensi kesihatan PBB, sendiri dari Tigray, telah menyelar “kekejaman yang tidak dapat dibayangkan” yang dilakukan ke atas enam juta penduduk wilayah utara, secara berkesan terputus daripada perkhidmatan asas selama hampir dua tahun.

Dia mengecam semalam “pengepungan yang menyesakkan yang telah membunuh orang bukan sahaja dengan peluru atau bom, tetapi dengan mempersenjatai perbankan, bahan api, makanan, elektrik dan penjagaan kesihatan.” Komennya dibuat sehari selepas pertempuran disambung semula antara tentera kerajaan Ethiopia dan pemberontak Tigray, membatalkan gencatan senjata selama lima bulan dan membayangi harapan untuk keamanan.

“Adalah tragis untuk melihat semula konflik aktif, tetapi pada hakikatnya, perang tidak pernah berhenti,” katanya.

Tedros menegaskan bahawa walaupun semasa gencatan senjata, wilayah itu tetap tertutup dan hampir tidak ada akses kepada makanan dan ubat-ubatan, dan mengulangi gesaannya untuk “menyambung semula perkhidmatan penting, dan menamatkan sekatan.”

Tiada konflik kepentingan

Sementara itu, ketua WHO itu menolak tuduhan bahawa dia telah menyalahgunakan platformnya untuk membuat rayuan berulang kali bagi akses kemanusiaan ke wilayah asalnya.

Bekas menteri kesihatan dan luar Ethiopia menegaskan bahawa adalah tugasnya untuk membangkitkan kebimbangan mengenai mana-mana negara yang mempunyai situasi kesihatan.

“Saya melakukannya untuk Yaman. Saya telah melancong ke sana. Saya melakukannya untuk Syria dan saya melakukannya untuk Ukraine,” katanya.

“Meminta akses tanpa halangan, membuka perkhidmatan asas, dan juga meminta kerajaan Ethiopia dan kerajaan Eritrea yang menguatkuasakan pengepungan secara sistematik untuk menamatkan pengepungan adalah sebahagian daripada tugas saya.” Advokasinya untuk masyarakat antarabangsa untuk meningkatkan dan membantu menyelesaikan situasi Tigray, tegasnya, adalah “mengenai kemanusiaan. Tiada lagi.” “Saya adalah salah satu daripada enam juta orang. Itu secara peribadi menyakitkan, sangat menyakitkan,” akuinya, menegaskan bahawa itu tidak bermakna dia harus menahan diri daripada menangani krisis itu.

“Saya melakukannya kerana enam juta orang adalah manusia.” Tedros telah mencadangkan bahawa perkauman mungkin menjadi sebab situasi Tigray berada jauh di belakang Ukraine dari segi perhatian antarabangsa.

Beliau memuji usaha antarabangsa besar-besaran untuk menggerakkan semula eksport bijirin Ukraine yang dilanda peperangan, tetapi bertanya “mengapa kita tidak boleh juga mendesak sebagai komuniti global supaya enam juta orang (di Tigray) boleh mendapatkan makanan untuk dimakan, ubat-ubatan dirawat.” Soce Fall, penolong ketua pengarah WHO untuk tindak balas kecemasan, bersetuju bahawa terlalu sedikit yang telah dilakukan untuk menangani “situasi melampau”.

“Tiada kemajuan selama 21 bulan dan keadaan sekatan ini telah mewujudkan keadaan yang tidak berperikemanusiaan,” katanya kepada pemberita.

Read Previous

Jepun membelanjakan AS$1.8 juta untuk pengebumian Abe walaupun mendapat tentangan

Read Next

Laporan: Najib cukup popular untuk kekal sebagai raja walaupun dalam penjara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.