The Malaysia Post

Laporan: Najib cukup popular untuk kekal sebagai raja walaupun dalam penjara

Walaupun berada di belakang penjara, bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak dilaporkan masih mengekalkan populariti yang cukup untuk kekal sebagai raja politik.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga perlu mengekalkan pakatannya dengan penyokong setia Najib jika beliau ingin mengekalkan kerusinya, kata seorang pegawai kanan parti pemerintah kepada laman media Bloomberg dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

“Kami telah belajar dalam kehidupan politik Malaysia bahawa tiada siapa yang selesai. Dia akan terus kekal menonjol dan dia masih mempunyai penyokongnya,” Bridget Welsh, Associate Research Honor dengan Universiti Nottingham Asia Research Institute Malaysia, dipetik sebagai berkata.

Laporan berita itu juga mengatakan bahawa kestabilan dan status Malaysia sebagai ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara akan bergantung kepada bagaimana perebutan kuasa politik berlaku sebelum pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Persoalannya sekarang ialah bagaimana [Umno] melayan episod Najib dan sama ada ia terus terputus hubungan daripada aspirasi rakyat Malaysia.

“Mereka perlu menunjukkan bahawa mereka telah belajar daripada kesilapan masa lalu dan tidak membiarkan agenda parti dihalang oleh pemimpin kontroversi,” pengarah program dan pengasas bersama Merdeka Center for Opinion Research Ibrahim Suffian memberitahu Bloomberg.

Seorang pegawai kanan Umno kedua dilaporkan berkata memenangi pilihan raya negara tidak akan mudah dan membentuk kerajaan minoriti akan memerlukan penyelesaian dengan kumpulan Pembangkang.

Beliau berkata Umno masih yakin ia boleh menghalang Najib daripada menjadi tumpuan kempen dan ia merancang untuk membezakan jangka hayatnya terhadap disfungsi Pembangkang, termasuk keruntuhan gabungan Pakatan Harapan pada awal 2020.

“[Pemenjaraan Najib] boleh mencederakan Umno dengan cara yang berkaitan dengan politik meraih sokongan daripada tanah.

“Sebaliknya, ia memberikan perdana menteri semasa, Ismail Sabri, tangan yang lebih kuat kerana beliau tidak diganggu oleh kes mahkamah individu ini,” tambah profesor emeritus Universiti Sains Malaysia Johan Saravanamuttu.

Pada Rabu, Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu akan berdiri di belakang Najib dalam perbicaraan mahkamahnya yang lain walaupun beliau gagal dalam usaha terakhirnya untuk merayu sabitan bersalah dalam kes SRC International.

Semalam, bekas perdana menteri dua kali Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Najib berkemungkinan mendapat pengampunan diraja, tetapi tidak mengulas lanjut.

Kegagalan Najib dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan untuk membatalkan sabitan bersalah yang diperoleh daripada Mahkamah Tinggi menyaksikan beliau menjalani hukuman 12 tahun berkuat kuasa serta-merta pada Selasa. Dia juga didenda RM210 juta.

Dia telah didapati bersalah atas satu pertuduhan salah guna kuasa, tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram.

Read Previous

Ketua WHO berkata saudara-maranya ‘kebuluran’ di Tigray

Read Next

Pakar: PAS menyeleweng kanan segelintir walaupun untuk Umno, Bersatu sebagai parti pemerintah Melayu berburuk-buru untuk PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.