The Malaysia Post

Pakar: PAS menyeleweng kanan segelintir walaupun untuk Umno, Bersatu sebagai parti pemerintah Melayu berburuk-buru untuk PRU15

Retorik perkauman yang dihidupkan semula oleh PAS minggu ini berkemungkinan merosakkan hubungannya yang lemah dengan Umno dan Bersatu ketika ketiga-tiga parti pemerintah Melayu Islam bersiap sedia untuk pilihan raya umum ke-15, tiga penganalisis politik memberitahu Malay Mail.

Azmi Hassan, seorang felo kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara, berkata PAS Islamis tidak melakukan apa-apa kebaikan dengan menyalahkan bukan Islam dan bukan Bumiputera atas rasuah dan menuntut kerajaan melarang artis asing mengadakan konsert antarabangsa di sini, terutamanya apabila sekutu politiknya telah menganjurkan keharmonian untuk Malaysia berbilang budaya.

“Kenyataan menteri dan timbalan menteri tidak menunjukkan kemampuan mereka untuk membantu kerajaan kerana mereka tidak menunjukkan sebarang kemahiran atau kepakaran untuk mentadbir di peringkat persekutuan.

“Jadi tidak kira sama ada mereka ada Umno atau Bersatu, ia tetap tidak membantu mereka. Berbanding menteri Bersatu atau Umno, saya rasa PAS kini jauh ketinggalan dari segi kredibiliti,” katanya.

Beliau merujuk kepada pegawai kerajaan PAS yang berhimpun di belakang presiden parti mereka Tan Sri Abdul Hadi Awang, yang berkata bukan Islam dan bukan Bumiputera adalah “akar rasuah” di negara ini.

Ketua Pemuda PAS Ahmad Fadhli Shaari menindaklanjuti kenyataan provokasi itu beberapa hari kemudian dengan memberi amaran kepada kerajaan tentang “penentangan” di seluruh negara melainkan ia berjanji untuk membatalkan semua konsert antarabangsa yang dijadualkan yang bertentangan dengan nilai umat Islam.

Tuntutan itu dibuat selepas persembahan sulung penyanyi dan penulis lagu Amerika Billie Eilish yang habis dijual di hadapan 25,000 orang ramai di Stadium Bukit Jalil, yang bukan yang pertama mendapat penolakan PAS.

Penganalisis politik Universiti Malaysia Sabah Lee Kuok Tiung berkata pendirian tegas PAS malah boleh dilihat sebagai liabiliti menjelang PRU15 untuk rakan gabungan Perikatan Nasional (PN)nya Bersatu dan sekutu teori Umno di bawah sepanduk Muafakat Nasional.

“Sudah tentu PAS ingin bekerjasama dengan gabungan politik tertentu untuk menjadi lebih kuat pada PRU15 tetapi saya percaya mana-mana gabungan politik yang ingin bekerjasama dengan PAS perlu menganggap PAS adalah parti Islam dan ideologi politik mereka mungkin sesuai untuk kerusi tertentu sahaja, ” katanya.

Beliau berkata Bersatu — parti Melayu termuda daripada tiga — perlu membuat perjanjian dengan gabungan pemerintah di Borneo Malaysia untuk berpeluang merampas semula Putrajaya tanpa Barisan Nasional pimpinan Umno.

“Bersatu akan mengutamakan hubungan dengan Sabah dan Sarawak, tetapi kemungkinan besar mereka akan terus bekerjasama dengan PAS untuk PRU15 kerana mereka perlu memenangi kerusi di semenanjung,” kata Lee.

Gabungan Rakyat Sabah pimpinan Bersatu menguasai negeri Borneo utara manakala Parti Pesaka Bumiputera Bersatu mengetuai gabungan Gabungan Parti Sarawak di negeri Borneo selatan.

Kedua-dua gabungan itu lantang mengutuk retorik berbaur perkauman PAS dengan seorang timbalan menteri Sarawak malah menuntut Hadi dipecat sebagai utusan khas perdana menteri ke Timur Tengah dan disenaraihitamkan seumur hidup daripada memasuki Sarawak.

Tetapi penganalisis sosio-politik Universiti Malaya Awang Azman Pawi berkata PAS perlu mengekang konservatisme Islamnya jika mahu memenangi pengundi bukan Melayu di semenanjung.

Awang Azman menegaskan PN bukan Islam atau Melayu sepenuhnya kerana masih terdapat Parti Gerakan Rakyat Malaysia yang berbilang kaum sebagai rakan komponen, walaupun parti itu gagal memenangi satu kerusi pada Pilihan Raya 2018.

“Hubungan PAS dan Bersatu pasti akan menjadi dingin kerana sekarang PN masih memerlukan sokongan daripada pengundi bukan Melayu. Jadi keadaan ini mungkin meningkatkan ketegangan antara kedua-dua pihak.

“Bukan itu sahaja, hubungan antara Gerakan juga pasti akan bertambah buruk,” katanya.

Ketua sayap bersekutu Bersatu Chong Fat Full mengecam kenyataan rasuah Hadi sebagai keterlaluan dan tidak mencerminkan Malaysia.

Sayap bersekutu yang terdiri daripada bukan Islam tidak mempunyai sebarang kuasa mengundi dalam Bersatu tetapi ditugaskan untuk merekrut sokongan bukan Islam untuk pilihan raya umum.

Penganalisis politik Universiti Kebangsaan Malaysia Kartini Aboo Talib menawarkan pandangan yang berbeza.

Beliau menegaskan bahawa PAS telah berjaya bertahan selama beberapa dekad ini walaupun politik yang buruk dan telah berjaya membina sokongan akar umbi yang kuat.

Beliau berkata Bersatulah yang perlu bersandar kepada PAS jika PN mahu menawan Putrajaya pada PRU15 dan bukannya sebaliknya.

“PAS tahu ia mempunyai penyokong tegar. PAS boleh bergerak secara strategik untuk pakatan dengan parti lain untuk membentuk kerajaan campuran sekiranya PAS memenangi lebih daripada 17 kerusi,” kata Kartini, memberikan keputusan yang mungkin jika parti Islam itu meninggalkan PN dan bertanding secara solo pada PRU15.

Gabungan lima anggota PN meraikan ulang tahun kedua dengan konvensyen di Taman Ekspo Agro Malaysia di Serdang, Selangor hari ini.

Parti komponen itu ialah Bersatu, PAS, Gerakan dan entiti berasaskan Sabah Parti Progresif Sabah dan Parti Solidariti Tanah Airku.

Setiausaha Agung Bersatu Datuk

Read Previous

Laporan: Najib cukup popular untuk kekal sebagai raja walaupun dalam penjara

Read Next

PM Ismail Sabri menyampaikan cinta kepada Malaysia melalui puisi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.