The Malaysia Post

PM Ismail Sabri menyampaikan cinta kepada Malaysia melalui puisi

Intipati mesejnya sama, tetapi pendekatannya sedikit berbeza, apabila Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memilih puisi untuk menyampaikan mesej cinta negara.

Selaku tetamu kehormat program pantun di sini malam tadi, perdana menteri memohon maaf sebelum memulakan sajak bertajuk Keluarga Malaysia, mengakui sudah biasa menyampaikan pidato, tetapi bukan sajak.

“Maaf kalau ada apa-apa masalah (baca sajak saya), saya baru belajar daripada cikgu,” katanya ringkas sebelum menyampaikan sajak pada acara utama Jelajah Puisi Merdeka Keluarga Malaysia 2022 yang turut dihadiri Komunikasi dan Menteri Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Perdana menteri, dalam puisinya, menekankan kepentingan rakyat mengekalkan toleransi, hormat-menghormati dan cintakan negara walaupun berbeza agama dan budaya.

Majlis selama dua jam itu turut menyaksikan pelancaran koleksi Puisi Keluarga Malaysia oleh Perdana Menteri dan persembahan trio puisi pembukaan oleh Razali Mohd Yusof, Dr Jessica Ong Hai Liaw dan Dr Raja Rajeswari Seetha Raman.

Puisi pertama bertajuk Kita Jagai Merdeka kemudian dibacakan oleh Presiden Persatuan Puisi Malaysia (Penyair), Datuk Rahman Shaari, yang diumumkan sebagai Sasterawan Negara ke-15 pada 22 Jun lalu.

Program jelajah puisi itu dianjurkan Penyair dengan kerjasama Institut Kepimpinan Kamarzaman (IKK), Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan Hotel Royale Chulan.

Siri pertama jelajah itu bermula di Universiti Putra Malaysia pada 8 Ogos, diikuti Universiti Malaysia Perlis (13 Ogos) dan Universiti Malaysia Sarawak (20 Ogos).

Penutupan program itu akan berlangsung di Universiti Malaysia Sabah pada 14 Sept.

Read Previous

Pakar: PAS menyeleweng kanan segelintir walaupun untuk Umno, Bersatu sebagai parti pemerintah Melayu berburuk-buru untuk PRU15

Read Next

Masa untuk pemeriksaan realiti Covid selepas satu juta kematian tahun ini, kata WHO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.