The Malaysia Post

Masa untuk pemeriksaan realiti Covid selepas satu juta kematian tahun ini, kata WHO

Ketua Covid Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata semalam sudah tiba masanya untuk pemeriksaan realiti terhadap virus itu selepas kematian kesejuta akibat penyakit itu tahun ini.

Maria Van Kerkhove, ketua teknikal WHO Covid-19, berkata jumlahnya “menyayat hati” kerana ujian, rawatan, vaksin dan langkah kesihatan awam untuk mengawal penyakit itu semuanya tersedia.

“Memandangkan kita berada dalam tahun ketiga wabak itu, ia… lebih-lebih lagi tragis memandangkan kita mempunyai alat yang sebenarnya boleh mencegah kematian ini,” katanya kepada interaksi langsung di saluran media sosial WHO.

“Ramai di antara kita telah menjadi kebas kepada angka.

“Kami memerlukan pemeriksaan realiti. Kita benar-benar perlu mengambil kira di mana kita berada. Kita tidak sepatutnya berada dalam kedudukan dengan 14,000 atau 15,000 orang mati setiap minggu. Kita tidak sepatutnya.” Van Kerkhove menegaskan bahawa wabak itu belum berakhir, tetapi ia boleh ditamatkan sementara orang ramai terus menjalani kehidupan seharian mereka.

“Kami hanya perlu meletakkan sedikit pemikiran tambahan tentang itu, menjadi lebih berhati-hati,” katanya.

“Ramai orang bercakap tentang hidup dengan Covid. Tetapi kita perlu menjalani ini dengan penuh tanggungjawab.

“Sejuta kematian tahun ini tidak hidup dengan Covid. Mempunyai 15,000 kematian setiap minggu tidak hidup dengan Covid-19 secara bertanggungjawab. Hampir 6.45 juta kematian telah dilaporkan kepada WHO sejak virus itu mula dikesan di China pada akhir 2019.

Lebih 5.3 juta kes baharu dilaporkan kepada agensi kesihatan PBB minggu lepas.

“Ini adalah jumlah yang besar, dan itu adalah sesuatu yang diremehkan,” kata Van Kerkhove, dengan ujian di rumah tidak ditunjukkan dalam data pengawasan.

“Kami melihat virus ini merebak dengan sangat hebat di seluruh dunia.

“Virus itu tidak akan hilang, malangnya.”

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

PM Ismail Sabri menyampaikan cinta kepada Malaysia melalui puisi

Read Next

Tahap pendidikan yang lebih tinggi dalam kalangan wanita mencerminkan peningkatan pertumbuhan ekonomi di Malaysia, kata menteri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.