The Malaysia Post

Tahap pendidikan yang lebih tinggi dalam kalangan wanita mencerminkan peningkatan pertumbuhan ekonomi di Malaysia, kata menteri

Peningkatan tahap pendidikan dalam kalangan wanita Malaysia telah memberi kesan positif kepada pertumbuhan ekonomi negara, kata Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Noraini Ahmad.

Ini kerana wanita memainkan peranan penting dalam kedua-dua kesejahteraan sosioekonomi keluarga dan pembangunan negara, tambahnya.

Ahli Parlimen Parit Sulong itu berkongsi bahawa pada 2021, wanita memiliki kira-kira 20.6 peratus perusahaan kecil dan sederhana (PKS) yang menyumbang hampir RM70 bilion kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia dan menawarkan hampir 800,000 pekerjaan bernilai RM11.1 bilion.

“Kajian oleh Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) mendedahkan bahawa peningkatan tahap pendidikan dalam kalangan wanita telah menyumbang kepada peningkatan pertumbuhan ekonomi hampir 50 peratus di negara-negara OECD sejak 50 tahun lalu,” kata Noraini. .

Pemimpin Wanita Umno itu berkata wanita juga memainkan peranan besar dalam menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan antarabangsa, sambil menambah tahun lepas, lebih ramai wanita bekerja dan belajar di institusi awam berbanding lelaki.

“Pada 2021, terdapat lebih ramai kakitangan wanita, iaitu 56.8 peratus, berbanding lelaki, iaitu 43.2 peratus di institusi pengajian tinggi awam kita. Institusi ini juga menempatkan lebih ramai pelajar perempuan, dengan kadar penghunian 61 peratus.

“Selain itu, hampir 60 peratus daripada lebih 15,000 kakitangan Kementerian Pengajian Tinggi adalah wanita. Berdasarkan angka ini, saya menjangkakan pencapaian hebat dalam kalangan wanita Malaysia dalam masa terdekat,” katanya.

Noraini kini berada di Halifax, Nova Scotia, Kanada menghadiri Persidangan Parlimen Komanwel (CPC) ke-65, anjuran Persatuan Parlimen Komanwel (CPA), dan berkongsi bahawa pengalamannya di sana telah mengukuhkan usahanya untuk memperkasakan ahli Parlimen wanita dan mempromosikan kepelbagaian dan persimpangan. di Malaysia.

Beliau berkata semasa persidangan itu, terdapat cadangan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Wanita Komanwel (CWP) semasa mesyuarat jawatankuasa eksekutif CPA untuk meningkatkan penyertaan wanita kepada sama atau sekurang-kurangnya 33 peratus sebagai exco dalam CPA.

Menurut Noraini, cadangan CWP itu bagi memastikan suara, pendapat dan isu berkaitan wanita diberi keutamaan.

“Sehubungan itu, saya turut berkongsi inisiatif menyokong usaha memperkasakan ahli Parlimen wanita dan mempromosikan kepelbagaian atau persimpangan. Di negara kita, hanya 33 atau 14.9 peratus daripada 222 ahli Dewan Rakyat adalah wanita.

“Jumlah ini adalah kecil jika dibandingkan dengan populasi wanita, iaitu hampir separuh, atau 47.7 daripada 32.5 juta penduduk Malaysia,” katanya.

Read Previous

Masa untuk pemeriksaan realiti Covid selepas satu juta kematian tahun ini, kata WHO

Read Next

Lelaki dipenjara, dirotan kerana menyerang rakannya dengan ‘kekejaman tidak terkawal’ di tanah perkuburan Singapura atas dakwaan rogol isteri yang tidak terbukti

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.