The Malaysia Post

Lelaki dipenjara, dirotan kerana menyerang rakannya dengan ‘kekejaman tidak terkawal’ di tanah perkuburan Singapura atas dakwaan rogol isteri yang tidak terbukti

Apabila Andre Chen Si’En mendengar daripada isterinya bahawa dia didakwa telah dirogol oleh rakannya, dia menjadi marah dan membuat rancangan dengan individu ketiga, Gervan Wong Jun Heng, untuk membalas dendam.

Dengan alasan menjemput yang dikatakan perogol keluar untuk minum, kedua-dua lelaki itu membawanya ke Tanah Perkuburan Choa Chu Kang sebaliknya dipukul dengan kejam – mengakibatkan seketul daging tercabut dari kepalanya – dan dipaksa untuk merangkak kembali ke kereta.

Mahkamah mendengar semalam bahawa dakwaan rogol itu tidak terbukti.

Chen, 32, dijatuhi hukuman penjara lapan tahun dan sembilan sebatan.

Dia mengaku bersalah secara sukarela menyebabkan kecederaan parah dengan senjata berbahaya di tanah perkuburan, di samping beberapa pertuduhan berasingan menyebabkan kecederaan kepada individu lain secara sukarela dalam lif di Arked Ming di sepanjang Jalan Cuscaden, pengambilan dadah dan melanggar peraturan Covid-19.

Bagi Wong, 27, dia mengaku bersalah menyebabkan kecederaan parah dengan senjata berbahaya, serta pertuduhan berkaitan kesalahan lalu lintas, pengambilan dadah, dan melanggar peraturan Covid-19.

Wong dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun dan kira-kira tujuh bulan, bersama enam sebatan.

Dia juga diperintahkan membayar denda S$2,400, dan akan hilang kelayakan daripada memegang semua kelas lesen memandu selama dua tahun.

Merancang balas dendam

Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Huo Jiongrui memberitahu mahkamah bahawa serangan di tanah perkuburan itu berlaku pada awal pagi 10 Mei 2020.

Sehari sebelumnya, Chen menerima mesej teks telefon daripada isterinya bahawa rakannya, Douglas Wong Wei Hao, ketika itu berusia 29 tahun, telah didakwa merogol isteri Chen pada malam 8 Mei.

Walaupun Gervan Wong tidak mengenali Douglas Wong, dia bersetuju untuk menemani Chen untuk “menyelesaikan isu”, dan menyewa sebuah kereta Mercedes untuk tujuan ini.

Gervan Wong juga menyediakan senjata seperti knuckleduster, pisau jentik dan baton logam.

Semasa dalam perjalanan untuk bertemu Douglas Wong – yang telah bersetuju untuk bertemu Chen di bawah ilusi bahawa mereka akan minum – kedua-dua Chen dan Gervan Wong bersetuju bahawa mereka akan membawa mangsa ke tempat yang terpencil.

Jika Douglas Wong mengaku merogol isteri Chen, lelaki itu akan menyerangnya, kata DPP Huo.

Lelaki itu akhirnya tiba di Tanah Perkuburan Choa Chu Kang sekitar jam 3 pagi, di mana Chen mula menyoal Douglas Wong mengenai dakwaan isterinya.

Marah dengan apa yang disangkanya sebagai balasan separuh hati daripada lelaki itu, Chen mula menggunakan pengadu buku untuk memukul belakang kepala Douglas Wong, mengoyakkan seketul daging daripadanya.

Walaupun mangsa cuba melarikan diri, dia tidak dapat berlari lebih cepat daripada Chen, yang sekali lagi menyerangnya dengan pengadu buku sebelum menikam kakinya dengan pisau.

Gervan Wong kemudian menyertai serangan itu dengan baton, dan kedua-dua penyerang itu bergilir-gilir mencederakan mangsa.

DPP Huo berkata bahawa Chen juga, pada satu ketika, menghempas telefon bimbit mangsa pada batu nisan.

Serangan berhenti hanya apabila penyerang menjadi letih. Apabila mangsa meminta air kepada mereka, Gervan Wong mengambil sebotol dari kereta yang disewa dan menyembur isinya ke muka mangsa.

Lelaki terbabit kemudian mengarahkan mangsa merangkak semula ke kereta sebelum menurunkannya di kaki blok perumahan yang didiaminya kira-kira jam 5.30 pagi.

Mangsa berjaya sampai ke ambang pintu rumahnya, tetapi tidak sebelum meninggalkan jejak berdarah di belakangnya.

Dia ditemui oleh ibunya, yang menghubungi ambulans.

Trauma

Laporan perubatan menyatakan bahawa akibat serangan itu, dia mengalami beberapa luka tikaman pada anggota bawah, patah pada lengan dan kakinya, lebam, luka di kepalanya, dan hematoma subdural — iaitu pengumpulan darah pada permukaan otak.

Dia juga mengalami gangguan tekanan selepas trauma dan mendapatkan rawatan daripada Institut Kesihatan Mental, dan telah membuat bayaran keluar dari poket lebih daripada S$2,050 untuk rawatan perubatannya setakat 20 Jun tahun ini, kata DPP Huo.

Kedua-dua Chen dan Gervan Wong telah ditangkap oleh polis lewat petang itu kira-kira jam 3.30 petang di rumah Gervan Wong, di mana polis merampas baton dan pemukul buku itu. Gervan Wong kemudian mengakui bahawa dia telah membuang pisau itu.

Tiada ruang untuk keadilan berjaga-jaga

DPP Huo, yang menuntut antara lapan tahun penjara dan penjara lapan tahun dan enam bulan, di samping 10 sebatan untuk Chen, berkata bahawa lelaki itu mempunyai sejarah pendahuluan ganas, yang mana dia telah dirotan sebelum ini .

DPP Huo menyatakan bahawa serangan ke atas Douglas Wong tidak perlu berpanjangan dan walaupun dia tidak pernah bertindak balas sepanjang serangan itu, kedua-dua penyerang itu terus menyerangnya dengan kejam walaupun selepas dia jatuh ke tanah.

Pasangan itu memperlakukan mangsa “dengan kekejaman yang tidak terkawal” dan tiga senjata yang digunakan dalam serangan itu “sememangnya berbahaya”, tambah pendakwa.

Dalam mitigasi, peguam Chen, Kalidass Murugaiyan, memberitahu mahkamah bahawa anak guamnya telah melakukan serangan itu kerana dia dicetuskan oleh dakwaan rogol.

“Orang ini adalah seseorang yang dikenali Andre selama bertahun-tahun,” kata peguam itu, sebelum memohon hukuman penjara tiga setengah hingga empat tahun.

Dia juga menyifatkan serangan itu sebagai pendek tetapi sengit, dan jika Chen mahu, dia boleh melakukan lebih teruk kepada mangsa kerana mereka berada di tempat terpencil.

Kalidass menambah, Chen berasa insaf dan membantu mangsa membasuh lukanya.

Sebagai jawapan, DPP Huo berkata bahawa untuk menyifatkan tindakan menyembur air ke muka mangsa sebagai percubaan untuk membantunya mencuci lukanya adalah sukar, apabila ia jelas bertujuan untuk mengaibkan individu itu.

Bagi dakwaan dirogol, DPP Huo berkata bahawa isteri Chen tidak menuntut mangsa untuk dicederakan.

Ketika menyampaikan hukumannya, Hakim Daerah Eddy Tham berkata bahawa dakwaan rogol adalah serius tetapi ia tidak terbukti.

Selain itu, Chen dan Gervan Wong telah menarik mangsa ke tempat yang sunyi, bersenjatakan senjata berbahaya, dan ini menunjukkan niat mereka untuk mendatangkan kecederaan kejam kepada mangsa.

“Tiada ruang untuk keadilan berjaga-jaga di sini,” kata Hakim Daerah Tham, sambil menambah bahawa tindakan lelaki itu membuat mangsa merangkak kembali ke kereta “menyatakan kurangnya kebaikan di pihak mereka”.

Tambahnya: “Apa yang membimbangkan dalam kes ini ialah tertuduh tidak belajar daripada hukuman terdahulu yang dijatuhkan oleh mahkamah, termasuk sebat.” Beralih kepada Gervan Wong, yang diwakili oleh CK Teo, hakim berkata bahawa kesalahannya yang paling serius, antara rentetan pertuduhannya, ialah membekalkan senjata berbahaya yang digunakan di tanah perkuburan, dan mengambil bahagian sepenuhnya dalam serangan itu.

Sesiapa yang didapati bersalah menyebabkan kecederaan parah dengan senjata berbahaya secara sukarela boleh dihukum penjara seumur hidup atau penjara sehingga 15 tahun. Dia juga boleh dikenakan denda atau rotan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tahap pendidikan yang lebih tinggi dalam kalangan wanita mencerminkan peningkatan pertumbuhan ekonomi di Malaysia, kata menteri

Read Next

Lazio membenam Inter 3-1 untuk menduduki tempat teratas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.