The Malaysia Post

Anwar Boleh menggunakan Belanjawan 2023 untuk Meningkatkan Prospek Gabungan Pemerintah

Anwar Ibrahim Menyampaikan Syarahannya

Salah satu matlamat utama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila beliau membentangkan Bajet 2023 hari ini adalah untuk mengunjurkan perpaduan.

Di sebalik ungkapan sokongan umum berulang kali oleh rakan gabungannya, penganalisis politik berpendapat kedudukan Anwar masih sangat rapuh daripada risiko sekutu ad hocnya menarik diri yang sentiasa berlarutan.

Cabarannya adalah untuk membentangkan pelan perbelanjaan persekutuan yang sekurang-kurangnya nampaknya membawa idea daripada semua pihak dalam kerajaan perpaduan nasional yang dipanggil pengerusi Pakatan Harapan.

Shazwan Mustafa Kamal, rakan kongsi perundingan risiko Vriens and Partners, mencadangkan ia melibatkan banyak cadangan dasar yang dikemukakan oleh Barisan Nasional.

Mengabaikan berbuat demikian boleh membawa kesan yang boleh menjejaskan prospek PH dalam pilihan raya negeri yang akan datang, apabila ia akan berusaha untuk mempertahankan Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan daripada pembangkang.

“Sedikit sebanyak, Belanjawan Anwar akan memberi implikasi kepada bagaimana kerajaan perpaduan meletakkan dirinya dalam pilihan raya negeri akan datang,” katanya.

“Menetapkan naratif akan menjadi kunci — Bajet perlu diletakkan sebagai satu daripada pakatan semasa antara Pakatan Harapan dan Umno. Ia penting kerana ia perlu mendapat persetujuan kedua-dua pihak, berbanding hanya PH.

“Jika Umno dilihat tidak mendapat sokongan daripada Belanjawan, ia mungkin memberi kesan kepada pentadbiran Anwar dari segi politik. Pengkritik kemudian boleh menggunakan ini untuk menyokong dakwaan bahawa Umno hanyalah boneka dalam pentadbiran ini,” tambah penganalisis itu.

Tetapi Anwar masih dijangka memenuhi beberapa ikrar pilihan raya yang berfikiran reformasi yang dibuat semasa pilihan raya umum ke-15 di bawah Bajet 2023, kerana beliau bertujuan untuk menenangkan beberapa penyokong tegar PH yang dilaporkan masih merungut mengenai keputusan presiden PKR untuk sejajar dengan Umno yang dicemari rasuah.

Terdapat jangkaan bahawa Anwar mahu memperkukuh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, antara lain, sebuah agensi utama untuk usaha antirasuah kerajaan baharu. Di tengah-tengah rasa tidak senang PH bekerjasama dengan Umno, Anwar melancarkan kempen perhubungan awam di mana beliau bersungguh-sungguh mengulangi komitmennya untuk membasmi rasuah.

“Mungkin tidak boleh dipertahankan dari segi politik untuk Belanjawan Anwar hanyalah mengulang semula bajet kerajaan terdahulu; Oleh itu, kemungkinan akan ada beberapa perubahan yang bertujuan untuk meletakkannya sebagai satu yang sejajar dengan keutamaan pentadbiran semasa,” kata Shazwan.

Baca Lagi | PM Anwar Membentangkan Bajet RM386b 2023, Perbelanjaan Pembangunan Terbanyak Pernah

Baca Lagi | Malaysian Mendapat Produk Applenya Dicuri, kemudian Menggunakan Find My untuk Menangkap Pencuri

Kerajaan Campuran Anwar

Pada masa ini, semua ketua enam negeri — Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu — telah bersetuju di atas kertas untuk mengadakan pengundian serentak. Ahli-ahli kerajaan campuran Anwar telah bersetuju pada dasarnya bahawa mereka tidak akan bertanding sesama sendiri, malah boleh berdiri sebagai satu blok.

BN menguasai Pahang manakala PH mentadbir Selangor, Pulau Pinang dan Negeri Sembilan. Tidak seperti sebelum PRU15, pakar telah mengelak daripada membuat ramalan yang pasti tentang siapa yang akan memenangi pusingan ini, memandangkan persembahan Perikatan Nasional yang mengejutkan pada pilihan raya November.

Hanya ramalan tentang Kelantan dan Terengganu sahaja yang dianggap selamat. PAS, parti paling berpengaruh dalam PN, telah lama menguasai dua negeri timur itu.

Oh Ei Sun, seorang felo di Institut Hal Ehwal Luar Singapura, merasakan Anwar berkemungkinan akan menambah peruntukan untuk pembangunan luar bandar dalam usaha untuk menarik sokongan di negeri tali pinggang padi dan pantai timur, di mana PN mendominasi dalam pilihan raya umum tahun lepas, malah menang. kerusi yang pernah menjadi kubu kuat PH.

“Jadi, kawasan luar bandar di kedua-dua negeri ini di mana bajet persekutuan mempunyai sedikit kaitan. Sebagai contoh, lebih banyak perbelanjaan pembangunan luar bandar mungkin mempengaruhi sebahagian pengundi luar bandar kepada PH-BN,” katanya.

Tetapi semua ini tidaklah penting berbanding sejauh mana Bajet 2023 dapat memberikan kelegaan cepat kepada tekanan kos sara hidup, menurut ramai ahli ekonomi dan penganalisis politik.

Taraf hidup kekal di puncak fikiran orang ramai, tinjauan Merdeka Center yang mengukur penilaian kelulusan Anwar yang dikeluarkan awal bulan ini menunjukkan, dan Anwar telah berulang kali berikrar untuk menangani inflasi dan menaikkan gaji sebagai keutamaan utama kerajaannya.

Tiga bulan selepas Anwar mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesepuluh negara, penilaian kelulusannya masih pada 68 peratus, manakala hampir separuh daripada responden merasakan kerajaannya mengemudi negara “ke arah yang betul”.

Itu boleh berubah secara mendadak bergantung kepada apa yang terdapat dalam Belanjawan sulungnya terutamanya mengenai perkara yang berkaitan dengan ekonomi, Shazwan mencadangkan.

“Raison d’etre kerajaan ini adalah menangani kos sara hidup; akan ada jangkaan untuk melihat bagaimana ini dimainkan di luar langkah sementara seperti Menu Rahmah,” katanya.

Read Previous

Malaysian Mendapat Produk Applenya Dicuri, kemudian Menggunakan Find My untuk Menangkap Pencuri

Read Next

Miti Berbincang dengan Proton, Perodua untuk Mempercepatkan Pengeluaran EV Nasional

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.