The Malaysia Post

Bajet 2023 Akan Menyentuh Rancangan Pekebun Kecil Getah, kata TPM Fadillah

Rancangan di bawah Belanjawan Malaysia 2023

Kerajaan akan berusaha untuk terus membantu pekebun kecil getah termasuk rancangan untuk golongan ini di bawah Bajet 2023, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof.

Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka menyentuh rancangan itu termasuk untuk pekebun kecil getah ketika membentangkan Bajet 2023 Jumaat ini.

“Insya-Allah, perdana menteri akan menyentuh apa sahaja rancangan yang kita ada berkaitan pekebun kecil getah (dalam Bajet 2023).

“Ini memandangkan bukan sahaja sektor getah, malah pekebun kecil dalam sektor kelapa sawit dan perladangan lain turut memberi sumbangan besar kepada negara,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Persidangan Getah Antarabangsa (IRC) 2023 di sini, hari ini.

Fadillah berkata usaha itu juga selaras dengan fokus dan pendekatan kerajaan bukan sahaja dari segi ekonomi tetapi juga sosial dalam merapatkan jurang kemiskinan, pendapatan dan pembangunan yang mampan.

“Tidak ramai yang melihat (peranan dan sumbangan) pekebun kecil. Di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), misalnya, objektifnya adalah untuk merapatkan jurang pendapatan dan membasmi kemiskinan.

“Justeru, kami mahu membangunkan keseluruhan aspek serta mematuhi garis panduan mampan yang ditandatangani di bawah PBB melalui Matlamat Pembangunan Mampan 2023, dan bukan hanya dari segi alam sekitar dan penebangan hutan,” katanya.

Baca L:agi | Polis Sarawak: Perompak Makam Rempuh 11 Kubur di Daerah Meradong

Baca Lagi | Majikan Cina Mengupah Lebih Banyak Lelaki Selepas Kerajaan Memanjangkan Cuti Bersalin Bergaji

Penyata Kementerian Perladangan dan Komoditi

Sementara itu, IRC 2023 yang diadakan mulai hari ini dan esok, adalah anjuran bersama Lembaga Getah Malaysia dan Lembaga Penyelidikan dan Pembangunan Getah Antarabangsa, menurut kenyataan Kementerian Perladangan dan Komoditi.

Acara yang bertemakan ‘Getah Asli dalam Dunia Sifar Bersih: Cabaran dan Peluang,’ menyediakan platform perkongsian maklumat serta hasil penyelidikan getah untuk semua pemain industri, selain mengukuhkan kerjasama rangkaian dalam kalangan pihak berkaitan.

IRC 2023 disertai oleh 20 negara pengeluar dan pengguna termasuk China, Perancis, India, Indonesia, Jepun, Nigeria, Filipina, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Liberia, Brazil, Bangladesh dan Singapura.

Seramai 200 peserta terdiri daripada mereka dalam penyelidikan getah, penanam getah, firma pemprosesan, pengilang, peniaga, pengeksport, penggubal dasar, serta pihak berkepentingan industri menghadiri persidangan itu.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Majikan Cina Mengupah Lebih Banyak Lelaki Selepas Kerajaan Memanjangkan Cuti Bersalin Bergaji

Read Next

Kawasan di AS, China Paling Berisiko untuk Kerosakan Iklim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.