The Malaysia Post

Pengawal Pantai Filipina Tuduh Kapal China Guna ‘Laser Light’

Cahaya Laser oleh China?

Pengawal Pantai Filipina pada Isnin menuduh kapal pengawal pantai China menyinari “lampu laser gred tentera” di salah satu botnya di Laut China Selatan yang dipertikaikan, membutakan anak kapal buat sementara waktu.

Insiden itu berlaku pada 6 Februari hampir 20 kilometer (12 batu) dari Second Thomas Shoal di Kepulauan Spratly, tempat tentera marin Filipina ditempatkan, kata pengawal pantai dalam satu kenyataan.

Ia adalah episod terbaru dalam siri insiden maritim antara Filipina dan China, yang menuntut kedaulatan ke atas hampir keseluruhan Laut China Selatan dan telah mengabaikan keputusan mahkamah antarabangsa bahawa tuntutannya tidak mempunyai asas undang-undang.

Misi Penggiliran dan Pembekal Semula

Insiden itu juga berlaku beberapa hari selepas Amerika Syarikat dan Filipina bersetuju untuk menyambung semula rondaan bersama di laut dan mencapai perjanjian untuk memberi akses kepada tentera AS ke empat lagi pangkalan tentera di negara Asia Tenggara itu.

Bot peronda Filipina menyokong “misi penggiliran dan bekalan semula” minggu lalu untuk tentera, yang tinggal di dalam kapal tentera laut terbiar yang bertapak di beting untuk menegaskan tuntutan wilayah Manila.

Kapal Pengawal Pantai China memancarkan cahaya laser hijau “gred tentera” dua kali di kapal Filipina, “menyebabkan buta sementara kepada anak kapalnya di jambatan”, kata kenyataan itu.

Kapal China itu juga membuat “gerakan berbahaya” dengan datang dalam jarak kira-kira 140 meter dari bot Filipina.

Baca Lagi | Penyanyi Malaysia Jamal Abdillah Ajak Peminat Menamakan Anak Keempatnya

Baca Lagi | Agong Menyatakan Hasrat Memandu di Lebuhraya Pan Borneo

“Penyekatan kapal kerajaan Filipina yang disengajakan untuk menghantar makanan dan bekalan kepada anggota tentera kami… adalah pengabaian secara terang-terangan, dan jelas melanggar hak kedaulatan Filipina di bahagian Laut Filipina Barat ini,” Pengawal Pantai Filipina. berkata.

Manila merujuk kepada perairan dengan segera di baratnya sebagai Laut Filipina Barat.

Tidak jelas sama ada misi pembekalan semula ke Second Thomas Shoal berjaya. Kapal milik persendirian biasanya digunakan untuk membawa bekalan, dengan pengawal pantai mengiringi mereka.

Kedutaan China di Manila tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Pengawal pantai China dan kapal militia maritim juga menyekat beting yang dikawal Filipina pada Ogos untuk menghalang kapal kerajaan daripada sampai ke tentera, kata pengawal pantai itu.

Presiden Filipina Ferdinand Marcos dan rakan sejawatannya dari China Xi Jinping bersetuju pada Januari untuk mengadakan komunikasi terus antara kementerian luar mereka untuk mengelakkan “miskomunikasi” di kawasan itu.

Tidak Diketahui sama ada Talian Penting Digunakan dalam Insiden Terkini

Perjanjian AS-Filipina awal bulan ini menjadikan sembilan jumlah pangkalan Filipina yang boleh diakses oleh tentera AS.

Ia datang ketika sekutu lama berusaha untuk menentang peningkatan ketenteraan China di rantau ini.

Vietnam, Malaysia dan Brunei juga mempunyai tuntutan bertindih ke atas bahagian Laut China Selatan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Agong Menyatakan Hasrat Memandu di Lebuhraya Pan Borneo

Read Next

PM Anwar Menghadapi Ujian Asid Ekonomi Pertama di Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.