The Malaysia Post

Orang Kaya-Mega China Memindahkan Kekayaan mereka, dan Berpesta, ke Singapura

Singapura Melihat Kemasukan Keluarga Cina

Singapura melihat kemasukan keluarga yang sangat kaya dari China yang ingin melindungi kekayaan mereka daripada Parti Komunis yang semakin memandang mereka dengan curiga.

Tindakan keras Beijing baru-baru ini terhadap jutawan teknologi dan selebriti yang malu cukai, serta tiga tahun sifar Covid, telah menyebabkan ramai orang kaya Cina mencari tempat perlindungan yang selamat.

Gelisah dengan nasib mereka, beberapa orang kaya di negara itu telah menempah tiket ke Singapura, kata orang dalam kepada AFP.

Hab kewangan utama Asia menandakan semua kotak untuk memindahkan hartawan.

Singapura telah diperintah oleh satu parti sejak enam dekad lalu, dan mogok buruh serta protes jalanan diharamkan. Cukai adalah agak rendah dan penduduk kebanyakannya adalah etnik Cina.

Kehadiran pendatang Cina baru-baru ini amat dirasai di Singapura, dengan beberapa orang berpindah ke rumah mewah dengan pemandangan dermaga di Pulau Sentosa, yang turut menempatkan taman tema, kasino dan kelab golf berprestij.

“Anda tidak boleh bayangkan cara mereka membelanjakan wang. Ia gila,” kata Pearce Cheng, Ketua Pegawai Eksekutif AIMS, sebuah firma yang menyediakan perkhidmatan imigresen dan penempatan semula.

Dia teringat menghadiri parti pelanggan di mana wiski Jepun “Yamazaki 55” yang jarang ditemui, bernilai kira-kira AS$800,000 (RM3.4 juta) sebotol, dihidangkan.

Firma Cheng juga membantu mencari kondo mewah, mengupah pemandu dan mendaftarkan anak-anak di sekolah swasta. Malah ia pernah membeli cerut bernilai AS$61,000.

Pendatang baharu ini memandu Rolls Royces dan Bentley, dan sering dilihat di kelab golf peringkat tinggi seperti Kelab Golf Sentosa yang eksklusif, di mana ahli asing membayar AS$670,000 setahun.

“Ramai daripada mereka adalah orang Cina yang lebih muda, dalam pakaian berjenama bergaya, dan mereka biasanya menyimpan sendiri dan menjamu selera sesama mereka, yang tidak menghairankan,” kata Benny Teo, pengarah urusan Blazon, sebuah perundingan yang pakar dalam golf.

Baca Lagi | Think Tank Memberi Amaran kepada Putrajaya tentang Malaysia yang Lebih Sakit

Baca Lagi | MP Kampar suruh SPRM, SPR juga siasat PAS

‘Wang saya milik saya’

Berpindah ke Singapura meletakkan kekayaan orang terkaya China di luar jangkauan Beijing, yang tindakan keras berprofil tinggi baru-baru ini telah membingungkan jutawan.

Jack Ma, salah seorang wajah yang paling dikenali dalam perniagaan Asia, kerugian dianggarkan AS$25 bilion apabila pengawal selia China menarik balik IPO yang terkenal pada tahun 2020.

Taikun China lain bimbang Parti Komunis boleh mengenakan tekanan yang sama atau mengambil alih perniagaan mereka pada harga rendah, seorang akauntan yang biasa dengan situasi itu memberitahu AFP.

“Berpindah ke Singapura adalah mengenai memastikan kekayaan keluarga disimpan dengan selamat dan boleh bertahan untuk beberapa generasi,” kata akauntan itu.

Singapura semakin dilihat sebagai rumah dan bukannya pelan sandaran, kata sumber lain dalam industri itu, sambil menambah bahawa pelanggan telah memberitahunya: “Sekurang-kurangnya apabila saya di sini, saya tahu wang saya adalah milik saya.”

Salah seorang pengasas rantaian hotpot terbesar di China, Haidilao, baru-baru ini menubuhkan pejabat keluarga di Singapura.

Monetary Authority of Singapore menganggarkan bahawa bilangan pejabat keluarga – syarikat pengurusan kekayaan yang didedikasikan untuk aset individu dan kumpulan – meningkat daripada 400 pada 2020 kepada 700 pada 2021.

Loh Kia Meng, ketua bersama harta swasta dan amalan pejabat keluarga di firma guaman Dentons Rodyk, menganggarkan bahawa 1,500 pejabat keluarga akan ditubuhkan menjelang akhir tahun lepas.

“Saya tidak akan terkejut jika jumlah angka menjelang akhir 2022 menunjukkan bahawa satu daripada dua pejabat keluarga baharu berasal dari China,” kata Loh.

‘Zon neutral’

Aliran keluar dijangka berterusan walaupun dasar ketat sifar-Covid China dan sekatan kini telah ditarik balik, kata penganalisis.

Ketegangan politik antara Beijing dan Washington mengukuhkan keinginan beberapa orang terkaya China untuk berpindah ke luar negara.

Singapura ialah “zon neutral yang sangat berguna” di mana golongan kaya raya boleh menjalankan perniagaan, kata Song Seng Wun, ahli ekonomi serantau dengan Perbankan Persendirian CIMB.

Negara kota itu telah cekap menguruskan hubungannya dengan Washington dan Beijing, mengekalkan hubungan keselamatan yang rapat dengan Amerika Syarikat sambil mengekalkan hubungan perdagangan yang kukuh dengan China.

“Perhatian media terhadap individu kaya terkemuka yang menubuhkan pejabat keluarga di Singapura memberi tumpuan kepada pulau kecil kami dan menimbulkan minat,” kata Loh.

“Jika orang kaya dunia berkumpul di Singapura, kenapa tidak saya?

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Ahli Parlimen Kampar memberitahu SPRM, SPR supaya turut menyiasat PAS

Read Next

Undian Negeri: Pemimpin PH Selangor Bincang Pembahagian Kerusi Tidak Lama Lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.