The Malaysia Post

Think Tank Memberi Amaran kepada Putrajaya tentang Malaysia yang Lebih Sakit

Pusat Kesihatan dan Dasar Sosial Galen

Kerajaan persekutuan harus mengekalkan jika tidak meningkatkan perbelanjaannya untuk penjagaan kesihatan awam apabila ia mengembalikan semula Bajet 2023 di Parlimen dalam beberapa minggu akan datang, kata Pusat Kesihatan dan Dasar Sosial Galen hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Azrul Mohd Khalib memberi amaran bahawa sebarang pemotongan kepada penjagaan kesihatan awam akan membawa kepada keruntuhan keseluruhan sistem yang telah tertekan di bawah tekanan pandemik Covid-19 beberapa tahun kebelakangan ini walaupun beliau menyatakan kebimbangan terhadap laporan berita terbaru mengenai keletihan. antara tenaga kerja perubatan negara yang semakin berkurangan.

“Sebarang pengurangan dalam peruntukan kesihatan tahun ini akan dicerminkan dalam kelaziman penyakit tidak berjangkit, keupayaan untuk menyediakan penjagaan berkualiti, bilangan profesional penjagaan kesihatan yang meninggalkan perkhidmatan dan lebih teruk, data morbiditi dan kematian untuk tahun-tahun akan datang.

“Kita perlu mengekalkan dan mengukuhkan pelaburan kita dalam kesihatan, bukan mengurangkannya,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Azrul menyatakan bahawa seluruh tenaga kerja penjagaan kesihatan negara kini menghadapi masa yang sukar, dengan mereka yang masih bekerja dalam sektor itu “gaji yang rendah, terlalu banyak bekerja, terlalu sibuk”.

“Terdapat beban kerja yang berlebihan, keletihan di tengah-tengah kebimbangan yang meluas, trauma, dan keletihan mental yang menyebabkan ramai kakitangan membuat keputusan untuk keluar, menyebabkan kekurangan, dan meningkatkan tekanan ke atas kakitangan, sekali gus mewujudkan kitaran ganas.

“Jabatan kecemasan dan trauma telah disifatkan sebagai zon perang walaupun sebelum krisis Covid-19,” tambahnya.

Baca Lagi | Adakah Air Minuman Adalah Cara Terbaik Untuk Menurunkan Berat Badan?

Baca Lagi | 10 Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Apabila Anda Melancong ke Luar Negara

Rancangan Pentadbiran Anwar untuk Membentangkan Semula Semakan Belanjawan di Parlimen

Amaran Azrul itu mendahului rancangan pentadbiran Anwar untuk membentangkan semula semakan Belanjawan di Parlimen pada 24 Februari, bagi menggambarkan hutang dan liabiliti negara yang kini berjumlah RM1.5 trilion.

Bajet 2023 telah dibentangkan pada Oktober lalu oleh kerajaan terdahulu yang diketuai Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tetapi tidak dibahaskan atau diluluskan, berikutan pembubaran Parlimen yang membuka laluan kepada pilihan raya umum ke-15 November lalu.

Beberapa menteri telah dilaporkan menjangkakan Bajet yang lebih rendah dengan tekanan ekonomi global tahun ini selepas pandemik.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan berkata beliau telah menyerahkan Bajet baru yang ditentukur semula kepada Kementerian Kewangan — diterajui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh juga berasa bimbang dan berharap peruntukan untuk kementeriannya tidak dipotong.

Beliau berkata ia adalah penting bagi atlet negara kerana mereka dalam perjalanan ke misi penting tahun depan, khususnya Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis.

Read Previous

10 Perkara Yang Dilakukan Dan Dilarang Apabila Anda Melancong ke Luar Negara

Read Next

Ahli Parlimen Kampar memberitahu SPRM, SPR supaya turut menyiasat PAS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.