The Malaysia Post

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia hari ini, untuk memimpin Umno kembali ke kerusi pendorong negara ini setelah partinya membantu merancang kejatuhan kerajaan yang ditempa dari krisis 17 bulan yang lalu.

Bekas timbalan menteri itu dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong atas sokongan 114 ahli parlimen termasuk dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia, parti serpihan yang pemerintahannya dihentikan secara tiba-tiba setelah beberapa Ahli Parlimen Umno menarik sokongan mereka untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Ismail, yang baru berusia 61 tahun, mengangkat sumpah pada upacara istana di hadapan raja, Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, di mana dia berjanji akan melaksanakan tugasnya sebagai perdana menteri. Majlis diadakan sebentar, selama kira-kira lima belas minit.

Ahli Parlimen Bera akan mengambil alih jawatan di tengah keprihatinan masyarakat yang semakin meningkat mengenai ekonomi yang semakin buruk dan pandemi Covid-19 ketika negara ini dilanda varian Delta yang lebih menular, yang mendorong kes meningkat dalam lima digit.

Penganalisis mengatakan tugas pertamanya adalah memilih barisan Kabinet yang dapat meminta sokongan masyarakat yang mampu menangani krisis kesihatan awam yang memburukkan, walaupun ada yang mengatakan mereka ragu-ragu.

Naib presiden Umno itu sendiri telah menghadapi kritikan keras ketika seorang menteri kanan yang menjaga keselamatan kerajaan Perikatan Nasional yang jatuh.

Keputusannya untuk mengetepikan perintah karantina mandatori bagi mereka yang kembali dari pilihan raya negeri Sabah pada Oktober tahun lalu dilihat sebagai salah satu dari banyak kesalahan yang telah memperburuk wabak itu.

Hari ini, kes positif harian Covid-19 merosot menjadi lebih dari 22.000 setelah rekod tertinggi di lebih dari 23.000 ketika Istana mengumumkan pelantikan Ismail.

Terdapat spekulasi bahawa Ismail masih dapat mempertimbangkan untuk membentuk pemerintah perpaduan yang terdiri dari anggota Pembangkang walaupun tidak ada pihak yang menentang untuk mengesahkan khabar angin tersebut.

Kedua-dua sekutu dan penentang telah meminta perdana menteri baru untuk mengisi Kabinetnya dengan wajah baru, dengan alasan kegagalan barisan sebelumnya untuk menangani krisis Covid-19 dengan berkesan.

Beberapa ahli politik saingan telah mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atas pemilihannya untuk menjadi perdana menteri berikutnya walaupun mendapat kritikan daripada penyokong mereka sendiri.

Baca Lagi | Agong melantik Ismail Sabri sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Malam tadi, Ketua Pembangkang dan ketua Pakatan Harapan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatakan blok pembangkang utama akan menerima keputusan Agong itu tetapi mendesak pemerintah baru untuk menggandakan usaha untuk mengendalikan wabak coronavirus dan meletakkan ekonomi kembali ke landasan.

Read Previous

Rusia mengatakan Kabul nampaknya lebih aman di bawah Taliban daripada Ghani

Read Next

Pakatan mesti menumpukan perhatian di kawasan luar bandar untuk mendapatkan undi orang Melayu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.