The Malaysia Post

Rusia mengatakan Kabul nampaknya lebih aman di bawah Taliban daripada Ghani

Dmitry Zhirnov

Credits: apa.az

Duta besar Rusia untuk Afghanistan memuji tingkah laku Taliban semalam dan mengatakan kumpulan itu, yang masih secara rasmi dilantik sebagai organisasi pengganas di Rusia, telah menjadikan Kabul lebih selamat dalam 24 jam pertama daripada yang dilakukan oleh pihak berkuasa sebelumnya.

Komen Duta Besar Dmitry Zhirnov mencerminkan usaha Rusia yang tidak disamarkan untuk mempererat hubungannya yang mantap dengan Taliban sambil berhenti seketika, untuk mengakui kumpulan Islam garis keras sebagai pemerintah yang sah di negara yang dicuba dan gagal dikendalikan oleh Moscow sebelum ini. Kesatuan Soviet menarik pasukan terakhirnya pada tahun 1989.

Rusia ingin memastikan bahawa ketidakstabilan di Afghanistan tidak meluas ke Asia Tengah, yang merupakan sebahagian dari bekas Kesatuan Soviet yang dianggapnya sebagai halaman belakangnya sendiri, dan bahawa ia tidak menjadi landasan bagi kumpulan Islam ekstrim lain.

Rusia mengatakan ia terkejut, seperti banyak negara lain, dengan kecepatan pencahayaan yang digunakan Taliban untuk menguasai negara itu walaupun pasukan AS masih berusaha mengusir warga Amerika.

Bercakap dengan stesen radio Ekho Moskvy Moscow, Zhirnov mengatakan bahawa dia terkesan dengan tingkah laku Taliban sejauh ini, yang menggambarkan pendekatan mereka sebagai “baik, positif dan mirip perniagaan.”

“Keadaan damai dan baik dan semuanya tenang di bandar. Situasi di Kabul sekarang di bawah Taliban lebih baik daripada di bawah (Presiden) Ashraf Ghani, ”kata Zhirnov.

Ghani, yang lokasinya tidak diketahui, melarikan diri pada hari Ahad, dengan mengatakan bahawa dia ingin mencegah pertumpahan darah.

“Semalam rejim jatuh seperti rumah kad,” kata Zhirnov. “Ada perasaan tidak senang, kekosongan daya, dan penjarah keluar di jalanan.”

Dia mengatakan pada awalnya unit Taliban yang tidak bersenjata telah memasuki ibukota dan meminta pasukan pemerintah dan AS menyerahkan senjata mereka. Unit Taliban bersenjata utama masuk kemudian setelah Ghani melarikan diri dan memberlakukan perintah berkurung, katanya.

Zhirnov berkata, Taliban sudah menguasai kawasan keselamatan Kedutaan Rusia, yang mempunyai lebih dari 100 kakitangan dan bahawa dia akan mengadakan perbincangan keselamatan terperinci dengan mereka hari ini.

Taliban berjanji, sesuai dengan perjanjian sebelumnya, untuk melindungi diplomat Rusia, katanya, dengan mengatakan bahawa ketakutan Barat terhadap tingkah laku mereka sejauh ini belum dapat ditanggung.

Dia mengatakan sekolah-sekolah di Kabul, termasuk sekolah untuk kanak-kanak perempuan, telah mula berfungsi lagi.

Kedutaan Rusia di Britain mengatakan pintu keluar Afghanistan Washington menunjukkan bintang geopolitiknya semakin berkurang.

“Realiti objektifnya adalah bahawa kedudukan hegemoni AS yang selesa di AS merosot ke masa lalu dengan latar belakang pengukuhan kedudukan politik Rusia dan China,” kata kedutaan itu di Twitter pada hari Ahad.

Zamir Kabulov, wakil khas Presiden Vladimir Putin di Afghanistan, semalam mengatakan bahawa kempen panjang Moscow untuk menjalin hubungan dengan Taliban nampaknya kini membuahkan hasil.

“Bukan untuk apa-apa kita menjalin hubungan dengan gerakan Taliban selama tujuh tahun terakhir,” kata Kabulov kepada Ekho Moskvy.

Baca Lagi | Anak lelaki pejuang anti-Taliban yang dibunuh meminta senjata AS

“Kami melihat bahawa kekuatan ini pada akhirnya jika tidak berkuasa sepenuhnya akan memainkan peranan utama dalam masa depan Afghanistan dalam hal apapun.”

Read Previous

Bertanggungjawab untuk mengutamakan pemerintahan, kata Sultan Nazrin

Read Next

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here