The Malaysia Post

Bertanggungjawab untuk mengutamakan pemerintahan, kata Sultan Nazrin

Sultan Nazrin Shah

Credits: themalaysianreserve

Pandemik Covid-19 harus menjadi peringatan bagi semua pemimpin untuk mengambil tanggungjawab untuk menetapkan semula perkara yang perlu diutamakan dalam pemerintahan negara, kata Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Katanya, pemerintahan negara perlu berdasarkan prinsip keadilan dan harus dipertanggungjawabkan kepada mereka yang pakar dalam bidangnya.

Sultan Nazrin mengatakan ahli falsafah Muslim Ibnu Khaldun dalam bukunya ‘Muqaddimah’ (pengantar) yang ditulisnya 800 tahun yang lalu telah memberi peringatan bahawa peradaban akan jatuh ketika pemerintah gagal melaksanakan keadilan.

“Ibnu Khaldun mengaitkan bencana dengan perubahan sosial dalam lima fasa. Fasa pertama adalah ketika perlumbaan, berdasarkan semangat asabiyah (perpaduan), bergerak untuk membentuk identiti politik sementara fasa kedua adalah permulaan pengembangan kuasa. 

“Fasa ketiga adalah ketika sebuah kerajaan melewati era kemewahan dan kesenangan sebagai akibat dari peraturan sebelumnya, sementara fasa keempat adalah fasa kelalaian dan kepuasan dengan pencapaian, dan fasa kelima adalah kejatuhan dan kehancuran identiti politik dan kerajaan.

“Ibnu Khaldun telah mengingatkan kita bahawa lima fasa akan diulang dan setiap peradaban dan identiti politik akan menghadapinya dalam kitaran sejarah,” katanya dalam Ucapan Diraja di Majlis Konvokesyen ke-13 Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) yang diadakan hampir hari ini.

Alamat Diraja disampaikan oleh pro-canselor USAS Tan Sri Dr Mohd Zahidi Zainuddin.

Sultan Nazrin bertitah, Ibnu Khaldun juga mengingatkan umat manusia untuk menelusuri hati dan fikiran mereka ketika menghadapi musibah, untuk menyedari kemungkinan jatuhnya identiti politik, pemerintahan, negara dan peradaban jika sebuah negara tidak dipersiapkan dan kuat.

Duli Yang Maha Mulia mengatakan bahawa sehingga mereka berjaya menemukan penawar yang efektif untuk pandemi Covid-19, umat manusia harus menggunakan akal mereka untuk membuat perubahan, penyesuaian dan penghijrahan dari norma kehidupan sebelumnya dengan memiliki pandangan dunia yang bijaksana.

“Selain usaha gigih dalam menemukan formula untuk mengatasi wabak itu, manusia harus memperkuat iman mereka, menerima bencana sebagai takdir ilahi, dan berusaha untuk mencari makna di sebalik bencana itu,” kata Sultan Nazrin.

Sementara itu, Sultan Nazrin, yang juga Canselor USAS, mengatakan upacara konvokesyen yang sepatutnya diadakan pada akhir tahun lalu, harus ditunda dengan harapan wabak Covid-19 dapat dikendalikan dan kadar jangkitan akan merosot.

Baca Lagi | Zuraida Kamaruddin mengatakan akan pergi ke Afghanistan

“Namun, virus Covid-19 terus menyebar secara agresif, mengakibatkan jumlah jangkitan dan kematian meningkat lebih jauh. Oleh itu, saya bersetuju dengan cadangan universiti agar majlis konvokesyen diadakan hampir, ”katanya.

Seramai 1,292 graduan diraikan dalam upacara itu, yang menyaksikan dua mendapat ijazah Doktor Falsafah, ijazah Sarjana (59), ijazah Sarjana Muda (288) dan diploma (923).

Read Previous

Zuraida Kamaruddin mengatakan akan pergi ke Afghanistan

Read Next

Rusia mengatakan Kabul nampaknya lebih aman di bawah Taliban daripada Ghani

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here