The Malaysia Post

Pakatan mesti menumpukan perhatian di kawasan luar bandar untuk mendapatkan undi orang Melayu

Rafizi Ramli

Credits: thestar

Bekas naib presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, Pakatan Harapan (PH) harus fokus menembusi kawasan luar bandar untuk mendapatkan undi orang Melayu.

Portal berita dalam talian Malaysiakini memetik Rafizi sebagai berkata bahawa PH harus meminta ahli politik yang berpengetahuan mengenai isu-isu yang dihadapi oleh orang luar bandar untuk bekerja di lapangan.

“Ini bukan soal strategi, tapi soal usaha.

“Sekiranya anda ingin menembus kawasan luar bandar, anda harus meminta ahli politik yang tahu bagaimana bergerak di tanah, ikhlas, dan ingin tahu mengenai masalah luar bandar, daripada berteriak di Parlimen.

“[…] Memerlukan PKR lebih banyak daripada Amanah untuk memberikan suara orang Melayu,” katanya pada Sidang Kemuncak Pemimpin Pelajar Malaysia 2021.

Bekas anggota parlimen Pandan itu mengatakan keputusan PH berakhir kerana kepemimpinan yang tidak efektif kerana gabungan itu berusaha memperoleh majoriti dan bukannya memusatkan perhatian kepada isu-isu yang dihadapi oleh orang ramai.

“Harapan (PH) begitu fokus untuk menjadi pemerintah (sekali lagi) hingga benar-benar terlepas dan terputus dari masyarakat.

“[…] Sayangnya, ketika obsesi mengenai mendapatkan nombor yang tepat untuk kembali kepada (menjadi) pemerintah, anda akan melintasi garis-garis tertentu, dan garis-garis itu termasuk bertengkar dengan orang yang anda (lawan),” katanya .

Rafizi dilaporkan mengatakan bahawa Pembangkang harus memikirkan kesalahan masa lalu dan kembali membentuk pembangkang yang berfungsi dengan lebih baik pada pilihan raya umum akan datang (PRU15).

“Harapan mesti menggambarkan bahawa kecekapan dalam pemerintahan sama pentingnya dengan cita-cita yang anda jual kepada masyarakat. Sekiranya Harapan kembali ke (menjadi pemerintah) pemerintah, itu akan tetap gagal.

“Tidak cukup sekarang ini hanya menjual cita-cita reformasi dan mengatakan kita kurang korup daripada orang lain. Biarkan orang ramai menilai itu.

“Tetapi jika anda menjadi pemerintah dan menteri, Anda harus melakukan pekerjaan yang betul dan kecekapan adalah sangat penting. Saya rasa, masih merupakan tanda tanya besar di kedua-dua belah pihak, ”katanya.

Rafizi mengalami kekalahan politik dari 2019 dengan mengatakan bahawa dia akan memfokuskan kerjanya pada “kemajuan teknologi.”

Dia kadang-kadang tweet mengenai PKR dan memberi amaran kepada presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada bulan Disember lalu mengenai “pencaci dan oportunis” yang membawa budaya berbahaya kepada parti dan telah mengelilingi diri mereka di sekitar yang terakhir.

Dia masih percaya bahawa Anwar adalah pemimpin yang lebih baik pada masa ini.

Baca Lagi | Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

“Saya rasa tidak adil untuk menyalahkan satu orang kerana kita sering kehilangan perspektif tentang apa yang telah kita capai dalam 20 tahun terakhir.

“Apa sahaja yang telah kami capai (setakat ini) disebabkan oleh prinsip berprinsip yang dia (Anwar) ambil pada tahun 1998; jika tidak, saya tidak akan berada di sini, ”katanya.

Read Previous

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kesembilan Malaysia

Read Next

JDT satu kemenangan dari memenangi Liga Super yang kelapan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here